Последно заседание на 44-тото Народно събрание

"В моменти на подобни изпитания българското общество се нуждае от единство и разбирателство", каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова

Залата на Народното събрание
Залата на Народното събрание Източник: БНТ

44-ото Народно събрание провежда днес последното си заседание. Заседанието днес има една единствена точка - закриване на 44-ият парламент. Председателят Цвета Караянчева откри заседанието, в зала бяха регистрирани 194 народни представители, съобщава БНТ. Заседанието започна с декларации на парламентарните партии за края на мандата, като първи думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ взе д-р Даниела Дариткова. 

 

"Мандатът на 44-тото Народно събрание не беше лек. Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения, както и коронакризата. През последната 1 година милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат това, което днес наричаме нова нормалност. В борбата с COVID- 19 живота си загубиха стотици лекари, медицински сестри и медицински персонал, въпреки това българската здравна система успя да устои на натиска. Към тях бих прибавила и медиците от Националния оперативен щаб", започна изказването си д-р Дариткова.

 

"В моменти на подобни изпитания българското общество се нуждае от единство и разбирателство. Като израз на различните групи в обществото българският парламент е мястото, където различията трябва да бъдат очертани, но и да бъдат надскочени. 44-тото Народно събрание не винаги беше на нивото на предизвикателствата. През последните 4 години депутатите в българския парламент често отправяха обиди към един към друг. Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС и бяхаме единни за извънредното положение и на тема образование", категорична бе тя. 


"Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече консенсус. Това ще зависи от усилията на всеки един народен представител. Проблемите и предизвикателствата пред страната ни няма да отминат след изборите и в края на предизборната кампания. Ще призова всички вас да мислите и за дните след изборите, защото след изборите тези, които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, авторитета на институциите. Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна. От първите дни на следващия парламент ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог, както между партиите, така и между различните институции, дори и с риск да платим политическата цена за това. Надявам се в следващия парламент да надскочим теснопартийните интереси и кавги", призова д-р Дариткова.

 

"Въпреки своите недостатъци 44-тото Народно събрание успя да изпълни своите функции. То излъчи стабилно правителство и се съобрази с нагласите на мнозинството в българското общество. Управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не позволи да бъде подменен вотът на българските избиратели и изпълни ангажиментите. Заедно осигурихме стабилна политическа среда. Убедена съм, че можехме да направим много повече. Искам да благодаря на нашите партньори от "Обединени патриоти" и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения. Благодаря и на опозицията, която ни мотивира да работим още по-добре и усърдно. На финала искам да благодаря и на депутатите на ГЕРБ, които съвестно и отговорно вършеха своята работа през тези 4 години. Бог да пази България", завърши Даниела Дариткова.   

 

Председателят на ПГ на "БСП на България" Корнелия Нинова призова да се възстанови държавността, институциите да гарантират на гражданите сигурност, спокойствие, адекватно здравеопазване, образование и работа. Подчерта, че в този период БСП отказа да влезе във властта и в задкулисни договорки и са били истинска алтернатива на управляващите. Посочи, че са изпълнили всички свои предизборни обещания.

 

Парламентарната група на ДПС се отказа от декларация от парламентарната трибуна.

 

Съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов посочи, че те не само са участвали във властта, а са се опълчили на негативни тенденции. Посочи, че те са разбили модела и така са показали, че ДПС може да бъде отстранена като политически балансьор.

 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки каза, че партията му приключват първия си мандат с по-високо доверие. Посочи, че те са показали, че с много воля страната може да се справи с корупцията. Марешки призова колегите си да се преклонят пред работата на лекарите, учителите и полицаите. Призивът му беше чут и всички депутати се изправиха на крака и показаха своето уважение с ръкопляскания.

Още от "Политика"

Премиерът Главчев обсъди подготовката на изборите с представители на четири министерства

Това са министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритарова, както и заместник-министрите на външните работи и на транспорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Последни новини

Най-четени