Позорът Радев: АЕЦ-ът явно ще се изгражда като магистралите - на тъмно

Протежето на ген. Решетников нападна правителството заради решението му да стартира реализацията на проекта по изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Румен Радев разкритикува решението на правителството да стартира реализацията на проекта по изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Според него решението се взима без необходимите разчети.

 

"България трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри – локация, лицензии, безопасност и най-вече време и средства за изграждане", опита се да аргументира позицията си проваленият пРезидент. 

 

Според него това не се случва. "Явно АЕЦ ще се изгражда като магистралите – на тъмно", заяви Радев.

 

"Ако се премахне дерогацията на вноса на руски петрол за "Лукойл" - Бургас, може да се стигне до дефицит и повишение на цените", заяви още той, заставайки в коалицията "Лукойл". Редно е да се запитаме дали компанията не е мотивирала с потупване по рамото и този човек - освен министри, както във вторник разкри Делян Добрев. 

 

"Естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, който касае благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова го върнах в НС за повторно обсъждане", добави Радев.

 

"В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното - че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса върху истинските проблеми на обществото", каза още Румен Радев.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени