ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията и за бюджета

От 1 януари ще бъдат спрени квотите за износ, а от 1 март окончателно ще бъде отменен и вносът на руски петрол

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

ГЕРБ-СДС, ДПС и финансовият министър Асен Василев се разбраха за бюджета за догодина, за кворума и за дерогацията. Партиите са се договорили дерогацията за "Лукойл" да отпадне на два етапа – от 1 януари 2024 г. да бъдат спрени квотите за износ на продукти от руски петрол, а вносът за бургаската рафинерия да бъде прекратен от 1 март 2024 г.

 

Лукойл Нефтохим България АД
Лукойл Нефтохим България АД Източник: Zonanews

"За този преходен период сме се съгласили, че за да няма финансови сътресения на пазара, тези щети – от повишението на цената на дизела и бензина, да бъдат поети от българските граждани", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

"Мислим, че тази формула, която намерихме, хем ще удовлетвори българските граждани и пазара, хем ще спре износа на свърхпечалби към Русия и финансиране на войната", коментира темата и Йордан Цонев от ДПС.

 

Йордан Цонев, ДПС
Йордан Цонев, ДПС Източник: Zonanews

От правителството поискаха рафинерията да работи на пълен капацитет, независимо с какъв петрол. "Целта до края на годината е, и това се следи от митниците, 20% неруски, а 80% руски", обясни министърът на икономиката Богдан Богданов.

 

Богдан Богданов
Богдан Богданов Източник: БГНЕС

Компромисът според финансовия министър обаче гарантира плавен преход без поскъпване на горивата. Асен Василев отстъпи и пред искането на ГЕРБ и ДПС за новата такса за транзит на руски газ през България.

 

"Отпада вноската от "Газпром", като не е 100% сигурно, че ще бъде реализирана в приходната част. Със същата сума се намалява и разходната част, капиталовите разходи пък падат от 12 на 10 милиарда лева", обясни Василев.

 

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

ГЕРБ и ДПС ще подкрепят бюджета, ако има списък с приоритетни инвестиционни проекти като пътища и магистрали. "ДПС постави условие да има приоритетен списък с инвестиции за общините", заяви Йордан Цонев. Трите политически формации са се разбрали още да избягват плаващите мнозинства в Народното събрание.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени