ПП-ДБ открехват вратата към БСП и ИТН, за да "изкопчат държавата"

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: Zonanews

Целта на ПП-ДБ е да спре Пеевски да презареди своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред БНР. По негови думи това е фундаменталният въпрос за функционирането на републиката. "Това е връщане на империята на страха. Следващото издание на тази система ще бъде много по-брутално от 2017 г. ", предупреди той.

 

"ГЕРБ трябва да решат дали ще са с Пеевски, който им провежда оперативки, присъства на събрания на Изпълнителната им комисия, привиква ги. Ние с проекта за споразумение сме дефинирали с каква цел бихме подкрепили правителство. ГЕРБ и всички политически сили да изберат дали ще бъдат инструменти на Пеевски да си укрепи държавата, или ще продължим усилията да изкопчим държавата", подчерта Иванов.

 

Той увери, че в коалицията са единни във всяко едно отношение по проблема и в необходимостта да се приложи следващият пакет реформи и кадрови промени в споразумението. Иванов посочи, че в името на "изкопчване на държавата" ще разговарят с всички политически сили и "открехна вратата" към БСП и ИТН.

 

Относно конституционните промени той заяви, че ПП-ДБ са предлагали по-прост вариант - служебното правителство да бъде в състав на редовното към момента и преназначавано с указ на президента. Според него не било уместно да се поставя въпросът, че има някаква грешка и някой да си признае.

 

Иванов обясни, че в промените се залага на търсене на баланс в триъгълника - парламент, кандидат-премиер и президент. По негови думи е необходим баланс в ситуация на криза, за да се проведат честни и по неутрален начин избори. Нито Радев, нито Главчев, нито голяма част от политическите сили обаче не разбирали, че трябва да се търси този баланс.

 

Иванов заяви, че президентът е провел формално консултациите за съставяне на служебен кабинет, поради което ПП-ДБ са напуснали. "Президентът казва, че прави консултации, но "нямам правомощия да коментирам министрите". И допуска в състава на този служебен кабинет представител на прокуратурата, при положение че това е органът, който се опитва активно да води кампания срещу проекта на Закона за съдебната власт. Защо за външния може, а за вътрешния не може - защото от вътрешния зависи провеждането на избори", коментира съпредседателят на ДБ.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени