ПП ГЕРБ: С въпросните мерки се обявява началото на предизборната кампания, която ще платят българските граждани (ВИДЕО)

Очаква ни хаос по бензиностанциите. 0% ДДС за хляба е помощ за търговците, а не за хората. Ще станем по-бедни, обясни Сачева

ГЕРБ - трибунка
ГЕРБ - трибунка Източник: Скрийншот

ПП ГЕРБ направи извънредно изявление за антикризисните мерки на правителството, съобщени от Кирил Петков, Корнелия Нинова и Асен Василев.

 

"До 1 юли има толкова много време, че не е ясно коя от тези мерки, които бяха представени днес, ще имат смисъл. Призоваваме българските граждани да не се доверяват на хора, които лъжат серийно и безпроблемно, без да им мигне окото", заяви Тома Биков. Според него, предизборната кампания вече е започнала. А сметката ще я платят всички български граждани.

 

"Не чухме ясно какво ще се случва. Призовавам пенсионерите да не слушат обещанията и да не вярват на тези цифри. Нито работодателите, нито синдикатите, са дали своята оценка", продължи Деница Сачева. Г-н Гюров да не използва своя имунитет, за да говори лъжи, а да използва времето тук и да се ограмоти", отсече тя.

 

Мерките са популизъм, заяви още Сачева. И допълни, че те ще изкривят пенсионната система. "От 1 юли с или без тези мерки, всички пенсии, щяха да се увеличат с 6,1%. Реално това, което е договорено, е едва 4% увеличение на пенсиите, няма никакви 20%. Ще има объркване с тези граждани, които получават т.нар. втора добавка.

 

Ще има около 200-300 000 български пенсионери, които ще загубят около 10% от пенсиите си. Не стана ясно и как ще се увеличи пенсията за инвалидност и социалната пенсия. Наблюдаваме един инат по отношение на тавана на пенсиите. Едва ли не се казва, че няма проблем с това увеличение", обоснова се Сачева.

 

Не с кражби, г-н Петков, се финансират налудните ви идеи - финансират се със заеми и може да се окажем в криза за пари за изплащане на пенсиите, завърши Деница Сачева. "Ще станем по-бедни, това ни гарантират мерките на правителството. Това, което ще постигнат мерките, тези 10-15 лв. върху минималните пенсии, със сигурност няма да покрият допълнителната инфлация.

 

Правителството се оправдава, че инфлацията била привнесена от световните събития. Инфлацията в ЕС е 7,5%, в България - 14,4% по официални данни. С тези мерки инфлацията ще стане значително по-висока. Нищо чудно да стане и три пъти по-висока от европейската", коментира и Делян Добрев. "Първият техен грях е, че не овладяха инфлацията.

 

Вторият грях са тези мерки", посочи Добрев. Той предупреди, че с мерките се повтарят грешки от времето на Тройната коалиция. Главният художествен ръководител на трупата ел на трупата, която гастролира в министерския съвет, завиши драстично социалните разходи. Чухме, че това били мерки в подкрепа на хората. Това са мерки в подкрепа на инфлацията.

 

За да сработят тези мерки, трябва да се направи актуализация на бюджета. Ние ще харчим още повече пари и ще ставаме още по-бедни. Обзалагам се, че по дефиниция, цените ще бъдат на първо място", заяви Томислав Дончев. "Намаляването на ДДС на хляба звучи чудесно за ушите на хората. Това е мярка за търговците, не за хората. Клиентът не печели нищо.

 

По този начин евентуално може да се помогне на търговеца. Мярката за покриване на част от разходите за зареждане с гориво. Ако тази мярка бъде приложена, ще има хаос по бензиностанциите", допълни Дончев. "Може би на всичко казано, ще посветим отделни брифинги. Всички тези мерки влизат в сила някога - някои от 1 юли, други от 1 януари.

 

Какви са сигналите? Два са. Правителството се готви за предизборна кампания. Вторият - появата на Бойко Рашков. От нищото изскочи този човек. Докато в София има разстрели, той говори за чували и за "Хемус". Рашков изскача от нищото, когато правителството е в грандиозен проблем или правителството се готви за избори.

 

Какво откри този борец за демокрация за една година - изядените хора ли намери, чувалите ли? Подслушванията и с тях много ви занимаваха. С червени папки пристигаше тук. Това се оказа пълен фейк. Сега рашковото МВР, само за три месеца, е подслушало над 1000 български граждани и то в период на предизборна кампания", взе участие в брифинга и Десислава Атанасова. Тя отбеляза, че Рашков отказва да отговаря на въпросите за увеличения мигрантски натист откъм Турция, високите нива на битова престъпност, т.е. на важните въпроси.

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени