Правителствата на България и Северна Македония ще проведат съвместно заседание

Паралелно с това са предвидени заседания на четирите работни групи

Кирил Петков и Димитър Ковачевски
Кирил Петков и Димитър Ковачевски Източник: МС

Правителствата на Република България и Република Северна Македония ще проведат съвместно заседание в Резиденция "Бояна" в София. Това информират пресцентъра на правителството. Събитието е част от двудневното посещение на делегацията от югозападната ни съседка, ръководена от премиера на страната Димитър Ковачевски, която пристигна у нас в понеделник.

 

Двамата с българския министър-председател Кирил Петков ще проведат и разговор на четири очи. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, а двамата премиери се очаква да направят съвместно изявление за медиите.

 

Паралелно с това са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси. 


Според българското правителство днешното съвместно заседание е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между София и Скопие, както и за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

 

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени