Правителството на Радев ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианската компания "Леонардо"

Много се радвам за Леонардо, които ще спечелят апетитен договор чрез тази инхаус процедура. Хоп. Забравихте ли, че подобен подход вече беше оплют от хората зад юмрука, почтените и шарлатаните, пише във фейсбук Виктор Димчев

Румен Радев
Румен Радев Източник: Президентска администрация

Министерството на здравеопазването (МЗ) е обявило процедура за договаряне без пускане на обществена поръчка за купуване на медицински хеликоптери, информираха от ведомството.


Уточнява се, че решението да се премине към директно договаряне с фирмата - италианската Leonardo, която участва в предишната обществена поръчка, която беше спряна в края на ноември, е било обсъдено и взето в петък (6 януари). Предложението е направено от ресорния заместник-министър д-р Тома Томов, който е упълномощеният представител на МЗ за провеждане на обществени поръчки.


От ведомството посочват, че е била отчетена вероятността единственият участник, подал оферта в спряната обществена поръчка през ноември, да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като съответно подобри офертата си и приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката.

 

Провеждането на процедурата по договаряне без надлежно възлагане на обществена поръчка за купуване на хеликоптери за медицински нужди, осигурени с необходимото оборудване и апаратура, ще осигури необходимата бързина на възлагането, с цел гарантиране на необходимото технологично време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в рамките на 2023 г.


Това означава, че е поставена под въпрос гаранцията, дадена в сряда (4 януари) от служебния здравен министър Асен Меджидиев, който тогава обеща, че до края на септември България ще има медицински хеликоптер. Той твърдеше, че ще бъде пусната обществената поръчка и че тя ще бъде поета от Държавния авиационен оператор, а по думите му това щяло да излезе много по-евтино на държавата.


От МЗ допълват, че договарянето с италианската компания се очаква да се проведе в рамките на няколко дни, за да се види дали единствената фирма, която се яви на прекратената през ноември обществена поръчка, сега ще може да изпълни заданието за доставка на 6 медицински хеликоптера.


Предвид прекратяването на предишната процедура, поради недостатъчно финансиране в настоящата, е предвидена възможност за национално дофинансиране, в случай че такава необходимост възникне в хода на договарянето с Leonardo.

"Нововъзникналата президентска република не успя да направи читав конкурс за спасителните хеликоптери, затова реши да похарчи стотина и нагоре милиона лева чрез... пряко договаряне", написа в профила си във фейсбук Виктор Димчев. 

И добавя: "Много се радвам за Леонардо, които ще спечелят апетитен договор чрез тази инхаус процедура. Хоп. Забравихте ли, че подобен подход вече беше оплют от хората зад юмрука, почтените и шарлатаните?".


Още от "Политика"

От днес България официално е в предизборна кампания

В изборите за НС ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, а в изборите за ЕП ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени