Правителството одобри позицията на България за заседанието на Европейския съвет на 16 декември

В частта външни отношения основен фокус ще бъде поставен върху Беларус и Украйна

Заседание на Министерски съвет
Заседание на Министерски съвет Източник: МС

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 16 декември 2021 г. в Брюксел. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят темите COVID-19, управление на кризи и устойчивост, цени на енергията, сигурност и отбрана, външни аспекти на миграцията, външни отношения.

 

Лидерите ще направят преглед на епидемичната обстановка, като ще обърнат специално внимание на разпространението на новия вариант на вируса - "Омикрон", процеса на ваксиниране, валидността на цифровия COVID-19 сертификат, международното сътрудничество за противодействие на пандемията и споделянето на ваксини с трети страни. България отчита необходимостта от продължаване координацията на ниво ЕС. Подходът и занапред следва да бъде основан на баланс между решенията, приемани на европейско и национално равнище, съобразно компетентността, с достатъчно гъвкавост за държавите членки относно прилагането на национални мерки.

 

Във връзка с цените на енергията ще бъдат отчетени постигнатите резултати след проведените дискусии на Европейския съвет през октомври 2021 г. и ще бъдат обсъдени последващите действия. Българската страна продължава да следи с подчертано внимание развитието на ситуацията и оценява усилията на ниво ЕС за справяне с нестабилността на цените на енергията. Считаме, че решаването на този въпрос в Европа, изисква дебат и координирани действия на равнище ЕС. Необходимо е ясно планиране и изпълнение на климатичните амбиции, с оглед запазване на доверието в зеления преход и конкурентоспособността на европейската икономика. България ще продължава да настоява за включването на ядрената енергия и природния газ в обхвата на допълващия делегиран акт по таксономията.

 

По темата за външните аспекти на миграцията България изразява подкрепа за следвания до момента подход за работа с приоритетни трети страни в областта на миграцията. Подкрепяме всеобхватен и балансиран географски подход към финансирането на миграцията, който да обхваща всички миграционни маршрути. В частта външни отношения основен фокус ще бъде поставен върху Беларус и Украйна. Лидерите ще обсъдят и подготовката на Срещата на върха EC-Африкански съюз (17-18 февруари 2022 г.).

 

След заседанието на Европейския съвет ще се проведе Среща на върха на държавите от Еврозоната в приобщаващ формат. Лидерите ще направят преглед на икономическата ситуация и перспективите за икономически растеж в ЕС и ще обсъдят актуалното състояние на работа по изграждане на Банковия съюз и Съюза на капиталовите пазари.

 

Още от "Политика"

Радомир Чолаков: Има дискусии за това как трябва да бъде конструирано избирането на служебно правителство

Днес бяха обсъдени предложенията, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и въвеждането на индивидуална конституционна жалба

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

Министър-председателят участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE)

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Ще участваме единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията (НА ЖИВО)

Очевидно той (Денков, бел. ред.) няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него, заяви Десислава Атанасова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени