Правителството предложи назначаване на нови посланици в 6 държави

Направени са предложения за Франция, Великобритания, Украйна, Южна Корея, Австралия и Индонезия

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Zonanews

Правителството предлага на президента да издаде укази за назначаване на нови посланици на България в шест държави, съобщи след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел.

Предложенията на кабинета са:

  • За Париж - Радка Балабанова
  • За Лондон - Тихомир Стойчев
  • За Киев - Петър Танев
  • За Сеул - Петър Крайчев
  • За Джакарта - Таня Димитрова
  • За Канбера - Енчо Димитров

За назначаването на посланик в Украйна призова лично президентът Володимир Зеленски по време на визитата си у нас през юли. Последният ни посланик в Киев беше Костадин Коджабашев, който беше изтеглен заради войната, а посолството ни беше временно затворено. Коджабашев пък стана зам.-министър, а сега е посланик във Ватикана.

 

По процедура следва указът да бъде издаден след получаване на съгласието на приемащите държави за направените предложения за посланици. "Хората, които сме предложили, са дипломати от кариерата, които имат опит. Използвам случая, за да благодаря на президента на Република България за конструктивните дискусии, които и до този момент имахме, с цел спазване на сроковете. И, разбира се, минимизиране на риска от периоди, в които България е без посланик", заяви Мария Габриел.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени