Правната комисия отхвърли ветото върху прокурора, който ще разследва главния прокурор

12 народни представители бяха "за", а 7 - "против"

Красимир Ципов
Красимир Ципов Източник: NOVA

С 12 гласа "за" правната комисия в парламента прегласува закона, който създава фигурата на прокурор, който ще разследва главния, и така отхвърли ветото на президента, съобщава "24 часа". Седем бяха против. Румен Радев посочи пет аргумента за поредното си вето преди дни, което върна новия текст, заложен в НПК и съдебния закон. Сред тях беше, че идеята не е била подложена на широко обществено обсъждане, а и се нарушават основни конституционни принципи - автономността на главния прокурор и на всички прокурори, равенството на гражданите пред закона.

Против предложението се обявиха още ВСС, Висшият адвокатски съвет, самата прокуратура. "ГЕРБ ще гласува за повторно приемане на закона. Не споделяме мотивите на президента", заяви Красимир Ципов. Той е един от авторите на предложението. Според него достойнство на проекта било, че за първи път контрола върху отказа да се образува досъдебно производство, е поверен на съда. Той добави, че критиките били неоснователни.

Крум Зарков от левицата попита защо се налага въвеждането на новата фигура, може ли да се гарантира, че наблюдението ще отпадне и какво ще стане, ако Венецианската комисия не приеме това решение на спора. "Това е възможното решение, а не единственото. Времето ще покаже как се ще произнесе Венецианската комисия. Не мога да прогнозирам какви становище ще постъпят", отговори Ципов. Според Зарков "този дебат се превръщал в анекдотичен" и решението било неразбираемо. За повторно гласуване за закона се обяви и Християн Митев от Обединените патриоти. Предстои по ветото да се гласува и в пленарната зала.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени