Правосъдният министър: Мотивите ни за конституционните промени са легитимни

Министърът обърна внимание на промените, които през последните 15 години са извършени в Конституцията

Атанас Славов, ДБ
Атанас Славов, ДБ Източник: Zonanews

Мотивите на вносителите на конституционните промени, свързани с съдебната система, са легитимни от гледна точка на обществения интерес. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов по време на дискусията за конституционните промени, в която се включиха депутати от 7-ото ВНС, преподаватели по конституционно право и настоящи политици.

 

"Изминалите дискусии, които се провеждаха и в конституционната комисия очертават възможните точки на съгласие и моменти, по които не може да се постигне съгласие. Вярвам, че начинът, по който беше организиран дебатът не само в парламента, но и сред различни професионални организации, ще доведе до това приетите текстове, в най-голяма степен да съответстват на стандартите за независимост на правосъдието", коментира Славов.

 

"Изключително важно е да черпим от мъдростта и опита на депутатите от 7-ото ВНС. Имаме доказателство за тази мъдрост и опит и това е приетата Конституция през 1991 г.", коментира Славов.

 

Според него е безспорно, че от съдържателна и качествена гледна точка Конституцията от 1991 г. е демократична и отговаря в основните си части на възприети международни демократични стандарти.

 

"Доказателство за това е, че именно с тази Конституция станахме членове на Съвета на Европа, а 15 години по-късно на ЕС и на всички основни международни, регионални организации", коментира Славов.

 

Министърът обърна внимание на промените, които през последните 15 години са извършени в Конституцията. "Една от най-променяните части на Конституцията е главата "Съдебна власт" и това не е, защото нещо фундаментално е сбъркано 1991, а по-скоро в изминалите 30 години имаме промяна в разбирането в европейски мащаб какво означава независима съдебна власт", обясни Славов.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени