Преди срещата с Радев и Янев, Зоран Заев се видя с лидера на ГЕРБ Борисов

Борисов: Ако не намерим решение, поколения българи и македонци ще се мразят

Борисов посрещна с прегръдка Заев в централата на ГЕРБ
Борисов посрещна с прегръдка Заев в централата на ГЕРБ Източник: Facebook

Започна визитата на македонския премиер Зоран Заев у нас. Днес той трябва да проведе срещи с президента Румен Радев и служебния премиер Зоран Заев. Преди това се видя с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го посрещна с прегръдка в партийната централа. На срещата присъстваха и бившият външен министър Екатерина Захариева, както и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и лидерът на МГЕРБ Георг Георгиев, който беше и зам.-външен министър в последното правителство на Борисов. По време на разговорите северномакедонският премиер подаде кутия пури от САЩ на Борисов, а той се пошегува, че "тези пури само Радев ги прибира", визирайки скандала с президентския секретар Пламен Узунов. 

 
Бившият премиер напомни за своя принос в отношенията между Северна Македония и Гърция и срещата, която той е организирал в НДК между Заев и Алексис Ципрас. "Това е историята, а който отрича историята не е прав никога, защото тя е важна за бъдещето", категоричен бе лидерът на ГЕРБ. Премиерът на Северна Македония също подчерта голямата роля на българското правителство, начело с Борисов, което е спомогнало за преговорите.  "Ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения млади българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине по тях. А те са толкова важни”, заяви Борисов.
 
Лудерът на ГЕРБ предупреди Заев да няма високи очаквания от срещите си с Радев и Янев, чиято цел в момента е да мине инициативата "Три морета", за да дойдат "по-високи гости". "Ще имате много срещи днес. Познавам хората, с които ще се срещате, особено Радев, ще ви кажат, че без парламент, нищо не може да се направи. Ще прехвърли отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашия не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както винаги правят. В същото време лъжат и евроатлантическите партньори, че са за членството на Северна Македония в ЕС”, заяви Борисов.
 
Два приятелски и братски народа трябва винаги да си говорят и да търсят решение, каза Зоран Заев в началото на визитата си в София. "Решението е някъде тук, около нас. Трябва да го намерим. Всеки път се надявам разговорите да бъдат успешни, но дори и да не успеем този път поне ще направим някоя стъпка напред и ще се надяваме следващия път да успеем", каза македонският премиер, който подчерта, че трябва да се подкрепяме и да си помагаме. 
"Трябва да направим всичко, за да се подкрепяме и да си помагаме. Трябва да подкрепим цялостното бъдеще на Балканите, а то е в Европейския съюз", каза още той.
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени