Преднината на германските социалдемократи се стопи дни преди изборите

Резултатите на другите партии остават непроменени

Парламентарни избори в Германия
Парламентарни избори в Германия Източник: iStock

Преднината на германските социалдемократи (ГСДП) пред консерваторите на канцлера Ангела Меркел почти се е стопила и пет дни преди федералните избори надпреварата става все по-оспорвана, показва публикувано днес социологическо проучване, цитирано от Ройтерс. Според допитването на института "Форса" ГСДП, чийто кандидат за канцлер Олаф Шолц в момента е вицеканцлер и финансов министър в голямата коалиция на Меркел, запазва стабилни позиции с 25 процента подкрепа.

 

Подкрепата за консервативния съюз ХДС/ХСС, чийто кандидат за канцлер е Армин Лашет, се е повишила с един процентен пункт до 22 процента. Резултатите на другите партии остават непроменени. Зелените са със 17 процента подкрепа, приятелски настроените към бизнеса свободни демократи (СвДП) са с 11 процента, крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) също е с 11 процента и крайнолявата партия "Левите" е с 6 процента подкрепа.

 

Според прогнозите на "Форса" ГСДП ще получи 206 места в следващия Бундестаг ( долната камара на парламента), блокът ХДС/ХСС ще спечели 158 места, 'Зелените" - 140, СвДП и АзГ - по 91, а "Левите" - 49 места. Това би представило възможността за четири варианта за съставяне на управляваща коалиция след изборите в неделя:

  • ГСДП със "Зелените" и СвДП, наричана светофарна коалиция, заради цветовете на партиите, които са червено, зелено и жълто;
  • Блокът ХДС/ХСС със "Зелените" и СвДП, описвана като коалиция Ямайка, тъй като знамето на тази държава съдържа цветовете на партиите - черно, зелено и жълто; 
  • ГСДП със "Зелените" и "Левите", наречена коалиция червено-зелено-червено; 
  • или голяма коалиция, водена от ГСДП с консерваторите в ролята на младши партньор. Всички партии изключиха възможността да работят с популистите от крайнодясната АзГ.

Шолц и "Зелените" също не са привърженици на идеята за сформиране на коалиция с консерваторите и казаха, че съюзът ХДС/ХСС трябва да се премине в опозицията след 16-годишното центристко управление на Меркел, основаващо се на консенсуса.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени