Председателят на НС: Обезпокоително е, че в парламента има човек, обвинен в шпионаж за чужда държава

Трябва службите да изяснят каква информация имат и действително какво е подадено, с какво разполагаме, това ще доведе до крайния резултат, коментира председателят на НС

Никола Минчев
Никола Минчев Източник: Zonanews

Ако в Народното събрание имаме човек, който има черен печат за влизане в друга страна с обвинението, че е шпионин в полза на независимо коя да е държава, това е доста обезпокоително. Това заяви по БНТ председателят на Народното събрание Никола Минчев във връзка със случая с посещението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в Украйна и черния му печат.

 

Минчев допълни, че в парламента се провеждат и закрити заседания, които българското общество не може да вижда поради естеството на информацията, която се дискутира там. По думите му, ако на такива заседания присъства човек, за когото има обвинения и съмнения, че е шпионин на друга страна, това е доста обезпокоително. Никола Минчев обясни, че протоколът от подобни заседания представлява класифицирана информация.


"Другото - когато се събираме на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Всички председатели на парламентарни групи присъстват, включително и г-н Костадинов. Ако на КСНС също има хора, които имат черен печат да влизат в други държави по обвинение, че са шпиони, това също може да е проблем", посочи той.

 

Минчев каза още, че дори през лятото е имало съмнения дали Кирил Петков трябва да присъства на заседанията на КСНС заради канадското си гражданство. "А какво да говорим сега, когато за председател на парламентарна група има подобни съмнения? Така че, това е притеснителен казус, който трябва да се изясни", отбеляза той.

 

"Трябва службите да изяснят каква информация имат и действително какво е подадено, с какво разполагаме, това ще доведе до крайния резултат", заяви председателят на Народното събрание. Някои кръгове се опитват да използват момента, близостта на войната, за свои икономически и политически цели. Целта е да се създава нестабилна обстановка в страната, добави Минчев. 

 

По думите му казусът с опашките тази сутрин заради промоционална цена на олиото е идентичен с цената на бензина в началото на месеца, създавайки се обстановка с напрежение. След това времето показва, че няма предпоставки за подобно нещо, каза Минчев. Според него "промоционалната цена" е всъщност нормалната за пазара.

 

Коментира, че няма пряка опасност за България заради войната в Украйна и не е необходимо въвеждането на извънредно положение у нас. Запасяването със зърно може да се случи съвсем спокойно, за да може страната да бъде предпазена от ценова и продоволствена криза.

 

Никола Минчев каза още, че фокус на срещата между Кирил Петков и Реджеп Ердоган е бил икономически и транспортен, но не е разговарял с премиера за отзиви след срещата по повод желанието за енергийна диверсификацията от наша страна.

 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени