Председателят на ЦИК Цветозар Томов: "Ще гласувам против регистрацията на всички кандидати, в чиито подписки има повече от 50 починали хора"

Партии, подавали подписки с множество починали, но това не било нарушение на закона" - каза Томов

Цветозар Томов
Цветозар Томов Източник: NOVA

"Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали. Това обаче не е нарушение на закона" -  обясни в студиото на "Здравей, България" председателят на ЦИК Цветозар Томов.

 

"Аз обявих пред комисията, че ще гласувам против регистрацията на всички кандидати, в чиито подписки има повече от 50 починали хора. Защото това не е нормално. Може да има единични трагични случаи, но такова количество подписи означава, че нещо не е наред при самия начин на събиране на подписите", заяви Томов. Той обясни, че няма конкретно изискване за събирането на подписи, но те няма как да бъдат събирани преди президентския указ за насрочване на избори и преди утвърждаването на изборните книжа от ЦИК.

 

"Това е едно явление, което е в състояние да руши доверието в изборния процес. Не бива да се подиграваме по този начин със закона", категоричен бе председателят на ЦИК. "Има случаи, при които партии се явяват на избори и взимат по-малко гласове от тези 2500 подписи, които трябва да представят", допълни той, но отказа да каже коя е партията, внесла най-много подписи от мъртъвци при регистрацията си за предстоящите избори на 2-ри октомври. 

 

Томов обясни още, че има хора, които фигурират в избирателните списъци по постоянен адрес в България, но всъщност живеят в чужбина. Но понеже списъците се правят по постоянен адрес, който е в страната, ако подадат заявление за гласуване извън страната - те биват отписвани.

 

"Само че процентът на тези, които подават заявление да гласуват извън страната е сравнително нисък, останалите остават в списъците. Проблемът на законодателя е дали това е уместният начин, по който следва да се правят избирателните списъци", поясни  той. 

 

Тази година в избирателните списъци има приблизително 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население е 6 520 000. "Това означава, че трябва да има около милион и половина души, които не живеят в България, но влизат в избирателните списъци", обясни Томов. Той бе категоричен, че това не влияе на изборния резултат. 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

През изминалото денонощие звената за пожарна безопасност и защита на населението са реагирали на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са общо 204 пожара

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени