Премиерът акад. Денков: Българското общество има нужда от Съединение

Той припомни, че именно освободителката на България от османско владичество е най-големият противник на Съединението

Министър-председателят Николай Денков
Министър-председателят Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

"Днес е празник, с който всички можем да се гордеем. От една страна Съединението отразява исторически акт, който променя съдбата на България, а от друга - е символ, който показва от какво има нужда българското общество, ако иска да се развива".

 

С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се поклони пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг по време на тържественото честване на 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 

Премиерът посочи няколко исторически урока от това знаково събитие, които трябва да помним и използваме, ако искаме страната ни да върви напред.

 

"Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин с правилната дипломация и съюзници, но дори и тогава може да се наложи да защитаваме с кръв успехите си. Народът ни трябва да гледа своите идеали и интереси и да не се подчинява на чуждите", посочи акад. Денков.

 

Той припомни, че именно освободителката на България от османско владичество е най-големият противник на Съединението.

 

Целите и общите ни задачи, които ни водят към бъдещето като просперираща държава, трябва да бъдат ясно дефинирани, за да се обединим. "Не трябва да се взираме назад, да копнеем за едно минало, което никога няма да се върне. Нека гледаме към бъдещето. Нека бъдем обединени в това, което ще ни направи успешни", призова акад. Денков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени