Премиерът Денков: Австрия само ще спечели, ако България влезе в Шенген

Премиерът ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще имат среща на четири очи

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Австрия само ще спечели, ако България влезе в Шенген. Това коментира министър-председателят акад. Николай Денков минути преди да излети за Виена.

 

"С визитата днес целим да обясним ясно на австрийското общество на първо място и оттам на австрийските политици, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. Така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа, оттам по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни, кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути", каза Денков, цитиран от БНТ.

 

Днес няма да получим отговор от австрийския канцлер по въпроса за влизането на страната ни в Шенген, категоричен е Денков. "Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво", подчерта премиерът.

 

"Изключването на България и на Румъния от Шенген, разбира се ощетява българските и румънските граждани, но то ощетява и гражданите на другите държави", категоричен е министър-председателят.

 

Премиерът ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

 

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група "Австрия-България, Румъния" д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

 

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени