Премиерът Денков иска законодателство срещу дезинформацията

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на представители на организацията "Репортери без граници"

Среща на премиера Николай Денков с представители на "Репортери без граници"
Среща на премиера Николай Денков с представители на "Репортери без граници" Източник: Пресцентър на МС

"Проблемът в България не е свободата на словото – през последните две години има значителен напредък в това отношение. Основният проблем в страната ни е свързан с дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво".

 

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на представители на организацията "Репортери без граници", с които се срещна в Брюксел.

 

Министър-председателят подчерта усилията на правителството да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията.

 

"Конкретен резултат в тази посока е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България.

 

Създадена е работна група към Министерството на правосъдието с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световни стандарти в медийната сфера", уточни той.

 

Денков и "Репортери без граници" се обединиха около необходимостта да установят дългосрочно партньорство. 

Припомняме, че България е на 71-о място от 180 държави в световния индекс за свобода на медиите за 2023 г., изготвян от "Репортери без граници". За последните две години страната ни се е изкачила в класацията с 41 места.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени