Премиерът Денков: Кога нашият президент има свое мнение – когато е подкрепял Украйна или когато повтаря руски опорки?

Аз винаги съм казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. Това, което виждам е, че непрекъснато има провокации от страна на президентската институция

Премиерът акад. Николай Денков
Премиерът акад. Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

"Кога българският президент има свое мнение - когато на Запад е изразявал публично безрезервна подкрепа за нападнатата от Русия Украйна или когато повтаря руски опорки?". Този въпрос зададе пред журналисти министър-председателят Николай Денков след разговори в Румъния с премиера Марчел Чолаку и след шокиращото изказване на Румен Радев, че "Украйна настоява да води тази война", което бе последвано от коментари с искане за започване на процедура по импийчмънт.

 

В началото на изказването си Денков цитира три пасажа от Мадридската декларация от 29 юни 2022 г., четири месеца след нахлуването на Русия в Украйна, на която среща Радев е присъствал - декларация, излязла от името на всички държавни ръководители. Те гласят:

"Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна.";

"Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна в тяхната героична защита на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включително и международните води.";

"Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за стабилността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира и стабилността в евроатлантическата област".

 

"Това са цитати от Мадридската декларация на 29 юни 2022 г., четири месеца след началото на войната, на която е присъствал президентът Радев и която е излязла от името на всички държавни ръководители. Така че моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение – когато е подписвал тези цитати, или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и членовете на НАТО като позиция на нашите общи държави", пита Денков.

 

Конкретно твърдението за Украйна, която настоявала да води война - според Радев - Денков оборва така:

"Напротив. Този, който настоява да води тази война е кръгът около Путин. Те започнаха войната. Най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си: "Изтеглете се от територията на Украйна" и войната ще спре за един ден".

 

За българската позиция, разклатена от коментара на президента, Денков уверява:

"Позицията винаги е била напълно последователна, поне от моя страна: Украйна трябва да бъде член на НАТО, защото това ще бъде най-добрият начин тя да защити и себе си, а също така и държавите, които са след нея по линията от Русия към Източна и след това Западна Европа. Така че Украйна, която е член на НАТО, би била изключително сериозна гаранция и за нашата сигурност като държава. Друг е въпросът, че нейното приемане в НАТО може да стане само тогава, когато позволяват условията, а именно след като спрат бойните действия и са ясно установени границите.

Аз винаги съм казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. Това, което виждам е, че непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този тон. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам и по начина, който защитава българските национални интереси. Пак казвам – българският национален интерес е да спре войната, като Русия изтегли войските си от Украйна, Украйна стане пълноправен член на НАТО и ние изградим нашия отбранителен капацитет в пълно съответствие с регионалните планове, които НАТО прие във Вилнюс, изграждайки и нашите собствени сили, интегрирайки ги в силите на НАТО. Тогава никой няма да посмее да си помисли даже да нападне България. Всъщност част от недоволството на Зеленски идва от това, че ако Украйна беше член на НАТО през 2014 година или 2022 година, тя никога нямаше да бъде нападната, така че трябва ясно да разберем, че нашата гаранция да бъдем стабилни, спокойни е това, че сме член на НАТО".

 

В отговор на въпрос той коментира и предложението на ПП-ДБ за изпращане на 100 бронирани машини от българската армия на Украйна:

"Отговорът на Вашия въпрос е свързан с това какъв е националният интерес и какво иска България да осигури през следващите седмици и месеци като защита на този национален интерес. Нашият национален интерес е войната да спре колкото може по-бързо, но това няма да стане с призиви към Украйна. Както става ясно от тази декларация, войната е започната от Русия и най-лесният, най-бързият начин е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин. Вторият начин да осигурим нашата стабилност и нашата защита е ние да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, защото това е единствената гаранция, която имаме в момента за защита на националната ни сигурност.

Така че по никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани в тази държава, които стоят в складовете повече от 40 години и са били забравени в тези складове, като заплаха за нашата национална сигурност".

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени