Премиерът Денков с лична история: От години ме тормози как войник с автомат гледа към СУ, сега се чувствам разтоварен

Думичката "варварство" бих я използвал за други ситуации, например обстрелването на цивилни граждани в Одеса и Киев, подчерта той

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Премиерът Николай Денков разказа лична история за отношението си към Паметника на Съветската армия. Той коментира демонтажа на монумента по NOVA. "Често ми се налагаше, преди да стана премиер, от кампус "Лозенец" да отивам към ректората. Минавам покрай Паметника на съветската армия, виждам войник с автомат, който гледа строго към СУ. Това е асоциацията, която от години ме тормози, и се чувствам разтоварен, че този символ изчезва", разказа Денков. 

 

По думите му мемориалът не е нито военен, нито паметник на културата. "Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне. Дали това важи за този паметник - очаквам утре Областната управа и Министерството на културата да излязат с официално изявление", каза още Денков.

 

Той поясни, че демонтажът може да спре само временно, докато се изчистят всички казуси. "За демонтажа мога да кажа, че той се извършва точно по начина, по който е монтиран монументът. Следват се технологичните правила", увери министър-председателят. И подчерта, че има ясно законово решение паметникът да се премести. "Опитват се да го бавят, но същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място", каза още той.

 

Думичката "варварство" бих я използвал за други ситуации, например обстрелването на цивилни граждани в Одеса и Киев, подчерта той. И добави: " Демонтажът се извършва точно по начина, по който е монтиран, той (МОЧА, бел.ред.) е монтиран на части и трябват специални кранове. Следват се технологичните правила", изтъкна Денков.

 

На въпрос дали демонтирането е законно, Денков отговори така: "Това, което знам, е че този паметник не е нито военен по смисъла на закона, нито е паметник на културата и той не подлежи на регулации каквито тези два вида паметници имат".

 

По повод документа, който Корнелия Нинова посочи като причина демонтажът да спре, премиерът коментира, че става дума за "липса на документ, в който се описва как министър на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне" и уточни, че очаква утре областната управа и Министерство на културата да излязат с официално изявление.

 

"Демонтажът може да спре само временно, докато се изчисти казусът, ние трябва да изчакаме, вероятно административният съд, да реши. Нямам съмнение, че имаме ясно законово решение да се премести паметникът. Същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място и това е в Музея на социалистическото изкуство", каза още Денков.

 

Министър-председателят е категоричен, че паметникът има единствено пропагандна стойност, но няма културна такава. "България изпусна шанса си да стане демократична държава, както стана Гърция по това време, защото беше окупирана от съветската армия", добави той.

 

"Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие", категоричен е премиерът.

 

"Няма лошо, че са говорили. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод", заяви Денков относно инфомацията, че лидерът на ГЕРБ е говорил с Орбан.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени