Премиерът Донев: Да запазим водещата роля на България като нетен износител на електроенергия и балансьор за региона е основен приоритет

Проектът на Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на България за периода 2023-2053 г. беше представен по време на кръгла маса, организирана от МЕ

Премиерът Гълъб Донев по време на кръгла маса за енергетиката
Премиерът Гълъб Донев по време на кръгла маса за енергетиката Източник: Пресцентър на МС

Гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата роля на България като нетен износител на електроенергия и балансьор за региона е приоритетът, който премиерът Гълъб Донев посочи като водещ в изготвената от служебния кабинет стратегия за развитие на българската енергетика през следващите 30 години.

 

Проектът на Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на България за периода 2023-2053 г. беше представен по време на кръгла маса, организирана от Министерството на енергетиката.

 

"В условия на енергийна криза България не разполага с утвърдена стратегия за развитие на енергетиката. Без стратегически документ, който да задава ясни цели за развитието на сектора, всяко правителство ще напомня за човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението", отбеляза премиерът Гълъб Донев.

 

Министър-председателят припомни, че посоката за развитие на енергетиката в България е ясно определена в Закона за енергетиката.

 

Премиерът Донев постави акцент върху основните цели на закона, а именно - създаването на предпоставки за: качествено и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа и топлинна енергия и природен газ; енергийно развитие и енергийна сигурност на страната при ефективно използване на енергията и енергийните ресурси; създаване и развитие на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар; енергийни доставки при минимални разходи.

 

"Същинският въпрос е: Как в условията на глобална енергийна криза, усложнена геополитическа обстановка и стремеж на ЕС към декарбонизация на икономиката, да бъдат постигнати тези цели? Затова Визията е не просто необходима, а задължителна", подчерта министър-председателят.

 

Премиерът Гълъб Донев напомни също, че със свое решение Народното събрание задължи служебното правителство в срок до 31 март 2023 г. да предоговори Националния план за възстановяване и устойчивост в сектор "Енергетика".

 

Според министър-председателя предоговарянето на плана е немислимо без стратегическа визия за развитието на електроенергийния сектор за следващите поне 30 години.

 

"Визията отразява националните специфики в областта на енергийните ресурси и общите европейски политики и цели за развитие на енергетиката в светлината на Европейския зелен пакт", добави премиерът Донев.

 

В изказването си министър-председателят специално отличи усилията, положени в последните месеци от страна на Министерството на енергетиката, за анализ на състоянието на енергийния сектор и изготвянето на стратегията.

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени