Премиерът и министри на среща с фермери

Министър Вътев продължава да смята, че помощи на калпак не само не са нужни, но са и вредни

Земеделски производители
Земеделски производители Източник: Eufunfs

Премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министрите на финансите Асен Василев и на земеделието Кирил Вътев ще се срещнат днес следобед с представители на браншовите организации, които членуват в Българската аграрна камара.

 

Целта е да бъдат обсъдени исканията на земеделците за помощ от държавата, като от резултатите на срещата ще зависи дали фермерите ще излязат отново на протести. Исканията на земеделците не са само финансови,но точка първа в тях е осигуряване на помощ за компенсации на загубите заради войната в Украйна. "Казахме, че са нужни 426 млн.", каза Симеон Караколев от аграрната камара. 

 

Земеделският министър Кирил Вътев е изненадан от това, че зърнопроизводителите също искат украинска помощ: "Поради много ниските цени на зърното през тази година решиха, че могат и те да поискат".

 

Министър Вътев продължава да смята, че помощи на калпак не само не са нужни, но са и вредни: "Има сектори, които в Украйна въобще не се произвеждат такива продукти – и те получиха през миналата година".

 

Затова и на днешната среща агроведомството ще отиде с готов анализ: "Кой реално има нужда и кой какви загуби търпи".

 

Преди дни премиерът Денков припомни, че през тази година в бюджета за земеделие има 500 милиона повече спрямо миналата и разговорът днес ще бъде по-скоро около разпределянето на парите. А земеделците обявиха готовност за протест, ако исканията за вземане на спешни мерки за бранша не бъдат изпълни.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени