Премиерът към посланиците от ЕС и САЩ: Кабинетът работи за политическа стабилност

Н асрещата присъства и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

Среща с посланиците на държавите-членки на ЕС
Среща с посланиците на държавите-членки на ЕС Източник: Пресцентър на МС

Новото редовно правителство работи за политическа стабилност в България, която да осигури добри условия за инвестиции и да повиши жизнения стандарт на хората. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на срещи с посланиците на държавите от Европейския съюз и на САЩ днес. Именно липсата на стабилност през последните над две години е основна пречка за по-голяма активност както на европейския, така и на американския бизнес, стана ясно по време на разговорите.

 

Домакини на дискусията с ръководителите на европейските дипломатически представителства бяха министър-председателят и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Те представиха приоритетите на правителството, което пое държавата при ясно разписана законодателна програма и активно работи за изготвяне на конкретна управленска програма. Основните външнополитически теми за България са влизането в Шенген и в еврозоната, за пореден път подчертаха акад. Денков и Мария Габриел.

 

"За да постигнем не само тези две цели, но и за да подобрим реално живота на българските граждани, е важно да има стабилен парламент, който да приеме необходимите закони", каза премиерът. Той постави акцент върху работата за постигане на реално върховенство на закона в страната, което може да стане единствено чрез сериозна реформа на съдебната система.

 

Среща с американския посланик Кенет Мъртън
Среща с американския посланик Кенет Мъртън Източник: Пресцентър на МС

България ще активизира усилията си, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим. Предстои правителството да определи национален координатор по тази тема. На среща с посланика на Съединените щати в нашата страна Кенет Мъртън премиерът акад. Николай Денков пое ангажимента лично да наблюдава този процес. Двамата се съгласиха, че програмите за научен и за студентски обмен – съответно Fulbright и Work&Travel, са позитивни примери за отлично сътрудничество.

 

В кратки срокове България ще изпрати в Съединените щати поне две търговски аташета, стана ясно още на срещата. И двете страни очакват положителен ефект от тази стъпка. Според посланик Мъртън през последните няколко години американските инвеститори са се въздържали от активност тук най-вече заради политическата нестабилност в страната. 

 

Българският премиер подчерта ролята на САЩ за диверсификацията в сферата на енергетиката и отбеляза договора с "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво. За да завърши този процес обаче, е необходимо американското гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

 

Акад. Денков обясни намеренията на България да въведе по-тежки наказания за трафик на хора. Министър-председателят и неговият гост се обединиха около общото становище, че противодействието на дезинформацията е приоритет и за двете страни и ще работят по него заедно.

 

Премиерът и посланик Мъртън обсъдиха също сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната, подготовката на двустранно споразумение за социална сигурност, европейската интеграция на Западните Балкани и други теми от общ интерес.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени