Премиерът Николай Денков: Всички назначения в изпълнителната власт са съгласувани с ГЕРБ-СДС

Министър-председателят остро осъди откритите призиви за насилие срещу демократичната система в България, разпространени от лидера на "Възраждане" в последните дни

Премиерът акад. Николай Денков
Премиерът акад. Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

ГЕРБ-СДС са участвали на най-високо ниво при подбора на министрите и заместник-министрите. Всички досегашни назначения са резултат от постигнат консенсус. Обратните твърдения не отговарят на истината, припомни за пореден път премиерът акад. Николай Денков пред журналисти днес.

 

"Ако не беше така, отдавна да бях назначил всички заместник-министри и областни управители", каза министър-председателят.

 

Заедно с представители на ГЕРБ-СДС се работи и по управленската програма. Документът отразява визията на правителството за развитието на страната и ще бъде представен следващата седмица.

 

Премиерът има готовност да участва в разговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС относно координацията на управленската и законодателната програма. Водеща роля имат обаче парламентарните групи, които подкрепят правителството. Акад. Денков е оптимист, че те ще намерят начин да формулират механизъм, по който да могат да се вземат решения в Народното събрание.

 

"Очевидно е, че трябва да се направят още компромиси и от двете страни, за да може да продължи процесът. Законите се приемат в парламента и там трябва да има съгласие", отбеляза премиерът в отговор на въпрос за необходимостта от коалиционно споразумение. 

 

Министър-председателят определи като притеснителна липсата на резултати от разследванията на поредицата от взривове в складове за боеприпаси, случили се през последните 10-20 години.  По този въпрос той очаква информация от разследващите органи и от разузнавателните служби.

 

"Отбранителната промишленост има сериозен принос в нашата икономика и трябва да я защитим", поясни акад. Денков разпоредените от него вчера превантивни мерки за сигурност и подкрепа на българската военна индустрия.

 

Министър-председателят специално обърна внимание на проблема с дезинформацията, която се разпространява както от различни сайтове в интернет, така и от някои политици.

 

"Тя има една единствена цел – да плаши хората", отбеляза акад. Денков. Той категорично опроверга фалшивата новина, че правителството ще изпраща каквито и да е българи в Украйна. "Ще подготвяме украински медици и санитари, които да помагат на сънародниците си във военните зони", подчерта премиерът.

 

Министър-председателят остро осъди откритите призиви за насилие срещу демократичната система в България, разпространени от лидера на "Възраждане" в последните дни.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени