Преработиха се: Ива Митева-Рупчева от ИТН предлага депутатите да не заседават всяка седмица, а на сесии

Под шапката на вътрешната комисия ще има подкомисия за СРС-ата

Ива Митева Рупчева
Ива Митева Рупчева Източник: БНТ

Депутатите обсъждат Народното събрание да не заседава всяка седмица, а на сесии. Това стана ясно от думите на председателката на НС Ива Митева по време на комисията за изработване на правилника на 46-ото НС. "Предоставила съм на колегите проучване от другите държави как работят техните парламенти, за да могат да се запознаят. Конкретни текстове не сме разглеждали. Различни са вариантите - някъде се редуват всяка седмица, някъде по на две седмици комисия, а една за пленарна зала и една за среща с избирателите. Някъде работят на две сесии, като времето между двете сесии се използва за международни връзки, за парламентарен контрол", каза Митева, цитирана от Actualno. 

 

Общественото обсъждане за законопроектите на депутатите, което бе въведено с правилника в 45-ия парламент остава. То обаче няма да е на принципа на това за проектите на Министерския съвет. "Причината е, че процедурата обикновено е бавна - отнема до 3 месеца, а и е "на ръба на конституцията", защото така се спъва правото на законодателна инициатива на народните представители", обясни Митева. Депутатите направиха промени и в препитванията на шефовете на ВАС и ВКС. 


В сегашния правилник бе записано, че и "тримата големи" ще идват в НС на всеки три месеца. Сега обаче това остава само за главния прокурор, а председателите на върховните съдилища по един път в годината. Промени ще има и в постоянните комиисии в НС. Комисията по икономическа политика и туризъм ще бъде разделена на две. Комисията по туризъм ще бъде самостоятелна, а в обхвата на тази по икономическа политика ще влязат и високите технологии и дигитализацията. Отделно ще има и комисия по електронно управление и информационни технологии. 

 

Под шапката на вътрешната комисия ще има подкомисия за СРС-ата. Подкомисии ще има и в тази за околната среда, която ще е за зелена политика. Друга подкомисия ще следи изразходването на европейските средства. Отделна ще е и комисията за българите в чужбина. Комисията за гражданското общество пък ще се влее в тази по вероизповеданията и правата на човека. Депутатите осъждат Народното събрание да не заседава всяка седмица, а на сесии. По думите й парламентарният контрол не трябва да спира, независимо как работят комисиите. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени