Президентът Макрон към премиера Денков: Благодаря за куража при осъществяването на реформите и европейския път на България

Президентът на Франция изрази подкрепата си за членството на България в Шенген и еврозоната

Николай Денков и Еманюел Макрон
Николай Денков и Еманюел Макрон Източник: Пресцентър на МС

Три са основните области, в които Франция и България са все по-близки и които са в сърцевината на европейския проект, чийто защитник е министър-председателят Николай Денков – европейската сигурност и отбрана, ядрената енергетика и задълбочаването на европейската интеграция. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при съвместните изявления с българския премиер в Париж, цитиран от пресцентъра на правителството.

 

Премиерът Денков е във френската столица по покана на президента Макрон. Преди началото на разговорите президентът на Франция поздрави българското правителство за усилията, положени за по-силната европейска интеграция. "Благодаря, господин министър-председател, за това че гостувате тук, в Париж и благодаря за Вашия кураж при осъществяването на реформите и пътя към Европа на Вашата държава – това е важно за Вас, но и за нас", обърна се Макрон към Николай Денков.

 

Президентът на Франция изрази подкрепата си за членството на България в Шенген и еврозоната. Акцентира също върху подкрепата за Украйна, както и необходимостта ЕС да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно, като допълнение към способностите на НАТО.

 

"Срещата ни утвърждава силното партньорство между Франция и България в жизненоважни области като сигурността, отбраната, енергетиката, търговията, културата и селското стопанство. Като членове на ЕС и НАТО нашето тясно сътрудничество укрепва и гарантира сигурността не само на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло и на нашето трансатлантическо сътрудничество", заяви от своя страна премиерът Николай Денков.

 

Той беше категоричен, че българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО – толкова дълго, колкото е необходимо.

 

Министър-председателят припомни, че страната ни вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, като укрепва собствените си способности и се включва в структурите на Източния фланг на НАТО. България продължава да провежда национални реформи в редица сектори, за да повиши конкурентоспособността си, инвестициите, енергийната сигурност, образованието и иновациите – за да укрепи европейския и трансатлантическия път на България, който вече е необратим.

 

Премиерът Николай Денков изтъкна, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 г. Същевременно правим всичко възможно, за да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношение на Шенген по суша, добави той. Николай Денков посочи и присъединяването на България към ОИСР като друга основна цел на правителството.

 

"Специално искам да отбележа нашите дълбоки благодарности към Франция – за силната и постоянна подкрепа за нашите усилия в тези области", заяви българският министър-председател. По думите му, с тези стъпки България ще стане още по-силен партньор, който активно допринася за постигане на стратегическите цели на ЕС.

 

Министър-председателят Денков потвърди, че България ще продължи да подкрепя европейския път на развитие на своите съседи на Балканския полуостров. "Същевременно ще настояваме да се изпълняват ясните и обективни критерии на ЕС за интеграция", добави той. Наред с това премиерът акцентира върху зеления преход, който трябва да бъде осъществен така, че да бъде в полза на европейските икономики и на гражданите.

 

"България е активен и горд член на франкофонското семейство. Това е още една стабилна основа, върху която да изградим нашите двустранни отношения. Надявам се да продължим напред с ускорени темпове, защото това е от полза за нашите две държави, за Европа и за нашето евроатлантическо сътрудничество", добави в заключение премиерът акад. Николай Денков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени