Президентът на АЕК Дейвид Харис: Необходима е денацификация, но не в Киев, а в Москва

Президентът на Американския еврейски комитет пристигна в България в неделя

Дейвид Харис
Дейвид Харис Източник: American Jewish Committee

"Това е много труден период и ще изисква политически стабилно лидерство да обясни на хората защо трябва да има жертва, саможертва и защо е необходима". Това каза пред bTV директорът на Американския еврейски конгрес Дейвид Харис.

 

"Защото алтернативата е да хвърлим кърпата в средата на ринга, да вдигнем белия флаг и да се предадем пред Путин. Аз лично вярвам, че това би било катастрофа. Необходима е денацификация, но не в Киев, а в Москва", добави той.

 

Припомняме, че Харис пристигна в София в неделя. От летището той отиде директно към президентството за среща с държавния глава Румен Радев, където беше награден с Почетния знак на президента.

 

Дейвид Харис е сред най-желаните събеседници за всеки кандидат за президент на Съединените щати. Председателят на Американския Еврейски комитет е определян от израелския президент Шимон Перес като "външен министър на еврейския народ." През 1981 година се присъединява към Американската коалиция за подкрепа на съветските евреи. В тази роля Харис е в центъра на миграцията на над 1 милион души от Съветския съюз към САЩ. Задържан е два пъти от властите в Москва. През 1984 г. събира на демонстрация във Вашингтон над 250 000 души, най-голямата подобна в американската история. През 1990 година Харис става изпълнителен директор на "Американския еврейски комитет". Харис взима участие в редица хуманитарни инициативи по цял свят, включително и в Украйна тази година. Организацията му събра милиони в помощ на пострадалите от войната в Украйна.

 

По отношение на поредните избори в България той заяви: "Интересното е, понеже съм приятел и на Израел, съм свикнал с избори. В Израел вече има пети избори за четири години. В Израел ще са през ноември. Мога да кажа от една страна твърде много избори, твърде много политически хаос, но същевременно държави като Израел и България функционират. Така че смятам, че отразява сравнително зряла демокрация, която може да управлява този политически момент на нестабилност и то със социална стабилност", каза Дейвид Харис.

 

Той изрази надежда България да успее да поддържа тази социална стабилност, докато намери ново правителство: "Което да издържи поне няколко години, за да може да реагира на въпросите, пред които България е изправена. Едно от основните предизвикателства ще бъде как да се справим с нарастващите цени на енергията, на хранителните стоки, на инфлацията и потенциално – може да има и умора относно Украйна. Следващото правителство ще бъде изключително важно по отношение на това как ще се справи с всичко това".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени