При избори днес ГЕРБ-СДС печели с близо 26 %, води с 6,6 процента на ПП

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните

Ако днес се провеждат парламентарни избори за коя партия или коалиция ще гласувате
Ако днес се провеждат парламентарни избори за коя партия или коалиция ще гласувате Източник: 24 часа

Почти непроменена електорална картина като на последните избори. Това са най-общите изводи от декемврийското проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. "Продължаваме Промяната" държат второто място с 19,2% от гласуващите, ДПС (11,6%) и "Възраждане" (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от "Демократична България" с подкрепа от 7,3% и "Български възход" (4%).

Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври. През декември се отчита рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента - 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

 

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и "Възраждане".

 

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". 

 

Как оценявате работата на НС, правителството и президента
Как оценявате работата на НС, правителството и президента Източник: 24 часа

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени