Проф. Анастас Герджиков: Бих възстановил НОЩ - той трябва да управлява COVID кризата

Управляващите изгубиха време и през лятото паднахме на 1000 ваксинации на ден, докато при предишното правителство бяха по 30 000 на ден, добави той

Проф. Анастас Герджиков
Проф. Анастас Герджиков Източник: БНТ
Имаме тежка политическа криза. Нямаме работещ парламент и три пъти сме на избори. Това заяви по БНТ кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков. "Има хора, които създадоха тези проблеми и те трябва да си отидат, за да излезем от това положение. Затова е нужно обединение на партиите, които представят гражданите.
 
"В последните дни всички говорят за обединение като мен и дори действащият президент, което никак не му отива. Трябва да не създаваш интриги, а консенсус. Това е ролята на един президент. Формалните консултации са измиване на ръцете. Нужно е да се води диалог", заяви ректорът на Софийския университет.
 
Проф. Герджиков отчете, че кризата с коронавируса е поредният провал на служебното правителство. "За 6 месеца нищо не направиха. Не ни подготвиха за втората вълна и вместо през лятото, сега тепърва Кацаров обяви, че търсел респиратори. Същото се случи и с ваксинацията. Вместо да организират това, те изгубиха това време и през лятото паднахме на 1000 ваксинации на ден, докато при предишното правителство бяха по 30 000 на ден. Но вместо да отчете това, Радев обвинява предишните управляващи", каза той.
 
"Държава, в която има 80% ваксинирани, може да го направи, а когато имаме 20%, това означава ново разделения на гражданите. Алтернативата локдаун е фалшива. Днес пък се оказа, че Кацаров бил прав, според Радев, макар, че той щял да търпи политически вреди, но това не е вярно. Въвеждането на този сертификат е тежка репресия при 20% ваксинирани. Опитаха се да оправдаят това, като начин да принудят хората да се ваксинират, което е още по-страшно. Тоест, понеже не са ги убедили през лятото да се ваксинират, сега ще ги принудят. Това ли е начинът - камшици и затвор ли ще е следващото, като във Филипините? Или да забранят говоренето срещу ваксините? Това ли за тях е демокрацията?, пита се кандидатът за президент.
 
"Аз съм се ваксинирал и призовавам всички да го направят. Но идеята да забраниш на някого да говори, не съм я чувал от 30 години. Това не е демокрация. Бих възстановил щаба и призовавам да се направи това, защото няма как друг да управлява кризата", обяви проф. Герджиков. "Радев дължи отговори за ценовата, политическата, здравната криза, а сега и за икономическата", категоричен бе той.
 
"Той обяви, че е предложил мярка за цената на емисиите и никой не му е обърнал внимание. Говорил с Меркел, която го убеждавала да бъде приета Северна Македония. Но аз мисля, че друго трябва да направи един български президент, който има гръбнак и може да отстоява българския интерес. Първо, не би трябвало да казва, че имаме проблем с цените на енергията, понеже цяла Европа имала. Той трябва да седне с тях и заедно да намерят решение по казуса. 
 
"Да стане ясно, че е хубаво да се говори за зелена сделка, но на фона на загубите на бизнеса и кризата с цените, е хубаво да се говори за намаляване на стойността на газовите емисии. Това трябва да се направи и да направи всичко да ги убеди, а не да се връща с празни ръце", каза още проф. Анастас Герджиков.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени