Проф. Анастас Герджиков: Г-н Радев, слезте от облаците!

Проф. Анастас Герджиков се обяви за запазване на настоящата политика спрямо РС Македония

Проф. Анастас Герджиков и Румен Радев
Проф. Анастас Герджиков и Румен Радев Източник: Zonanews
 Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се изправиха един срещу друг в  предизборен дебат преди балотажа в неделя, предаван по БНТ. Двамата сблъскаха мнения по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция.
 
"Благодаря на г-н Радев, за това че прие дебат – макар и предпоследния ден от кампания. Кандидатирам се не защото ми трябва пост – имам си кариера, а защото виждам България в кризи", заяви в началото проф. Герджиков.
 
"Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Това е най-спешното за България ", заяви той в самото начало на дебата, излъчван директно по Българската национална телевизия.
 
"Ние трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да е премерена. Партиите на промяната трябва да имат инициатива. Не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да се излезе от кризата", заяви Румен Радев. 
 
На въпрос какъв съвет биха дали на лидерите на партията победител в парламентарните избори, действащият държавен глава заяви: "Да започнат с общо съвещание, да сформират общи експертни групи по основни секторни политики. Там да търсят сходството. По време на предишните консултации в началото имаше съпротива към диалога. Подканих партиите да намерят пътя към него. Трябва да се търси компромис. Ако няма такъв от всяка партия, и този път няма да сполучим. Мисля, че партиите го разбраха. А президентът е посредник, а не арбитър”. И добави: "И четирите партии казват, че се опитват да намерят общите неща, а не разединителните линии. Това е видимо приложимо”.
 
Според проф. Герджиков в предишните два мандата не са изчерпани всички опции и в президентството е можело да се направят още опити с помощта на държавния глава. "Президентът не трябва да е архитект на коалицията", не се съгласи Радев.
 
"Аз се надявам, че вторият тур ще е наистина мажоритарен – вторият тур е такъв. Вече няма 23 президентски двойки, а само две – хората лесно ще се ориентират", каза Герджиков. Той отговори и на въпрос дали подрепата, която ГЕРБ заявиха към него преди изборите на 14 ноември е довела до по-ниския му резултат на първия тур.
 
 "Миналата неделя получих 80% от гласовете на ГЕРБ и 10% на всички останали. Тогава повечето формации бяха издигнали собствен кандидат. Сега това се промени. Кандидатите сме двама. Хората лесно могат да се ориентират мажоритарно какъв президент търсят и с каква визия", заяви Герджиков.
 
Румен Радев отрече ПП да е негова партия и каза, че не се занимавал с партийно инженерство.
 
"Не се занимавам с инженерство в политиката. Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебното правителство. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Петков разкри редица порочни схеми на предишното управление. После решиха да скочат в партийната политика. Това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създавам партия, ще застана отпред”, заяви Радев.
 
"Когато говорите за прокуратурата при предишната власт, се сетете какво прави Рашков днес. Днес МВР са били в СУ и вчера. Това е прекалено. Слезте от облаците, стъпете на земята. Вижте какво правят МВР", заяви проф. Анастас Герджиков.
 
"Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото.  Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути”, коментира проф. Герджиков.
Радев отвърна, че неговият проект за Конституция е изготвен от голям екип от граждани и експерти.
 
"Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес и съдебната реформа”, заяви президентът. И подчерта, че няма да си позволи да внесе проекта си за промени в основния закон на държавата в "неустойчив парламент”.
 
По отношение на прокуратурата Румен радев каза, че проблемът там е и системен, и личностен. "Неслучайно, по време на протестите, хората искаха оставката на Гешев. Става въпрос за състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. Основният проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва".
 
"Този път съм съгласен с казаното от г-н Радев. На прав път сте, ако всичко, което казвате, е така. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор и да го контролираме", коментира от своя страна Герджиков.
 
Проф. Анастас Герджиков се обяви за запазване на настоящата политика спрямо РС Македония. "Единственото, което очакваме от тях е да спазват Договора за добросъседство. Очевидно има някакъв проблем в отсрещната страна", каза той и защити историческата комисия, обяснявайки, че тя не е само за история, а за образование и за това младите да не се насъскват с учебниците срещу България. 
 
"Нужен е друг подход от страна на РСМ. Единственото, което иска България, е да се спазва договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Изградили сме линията до границата, но след нея няма нищо. Има системен проблем от отсрещната страна. Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа и нейната цел не е да ровим в историята. Целта е да не се допуска в учебниците в РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите", коментира Герджиков. 
 
Според Радев България не трябва да казва "да" на членството на западната ни съседка в Европейския съюз преди "да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, да се спре системната дебългаризация, да спре унищожаването на българското културно-историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата в учебниците и медиите".
 
И двамата кандидати за "Дондуков 2" се обединиха около мнението, че референдум по българо-македонския въпрос не трябва да се провежда.
 

Двамата потвърдиха, че са ваксинирани срещу коронавируса. Герджиков заяви, че е достатъчно е да видим броя на починалите и болниците, за да се убедим, че все още не сме излезли от кризата. Попита защо зеленият сертификат е въведен по този начин. По думите му зеленият сертификат е принуда хората да се ваксинират, но въпреки това ги призова да го направят.

 

Радев попита каква е алтернативата на зеления сертификат. Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията. Броят на починалите от COVID-19 е правопропорционален на неваксинираните, каза Радев. Парите за медицинските служители са увеличени, има медикаменти, за първи път се раздават безплатни лекарства, осигурен е кислород, заяви Радев.

 

Герджиков тук опонира, че ситуацията не е толкова "розова". Заяви, че медиците на първа линия трябва да бъдат стимулирани. Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване, отвърна Радев. Зеленият сертификат не е приятен, но алтернативата е локдаун.

Герджиков заяви, че българският бизнес е пред крах. Кривата и при енергията и при газа започва от януари и до септември се е увеличила два-три пъти Ако не е бил забавен планът за възстановяване и устойчивост, е можело да получим нужните средства.

 

Радев опонира, че цяла Европа е изправена пред крах. Призова да не се спекулира с инфлацията, България не е изключение. Тя е породена от повишаването цената на горивата и тока.

 

Бизнесът не е получил компенсации, а небитовите потребители още не са усетили скока в цената на тока, но вече са усетили поскъпването на храните и другите услуги, заяви Герджиков. Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лв. за малките предприятия, до 140 лв. Други държави свалят 10% от ДДС.

 

Над 250 000 семейства са компенсирани, акцентира Радев. Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ на електроенергия, в България има излишък на електричество, проблемът е, че всички малки потребители бяха хвърлени във вихъра на свободния пазард, коментира още Румен Радев.

 

Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС-Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС, коментира Радев.

 

Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия - в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея, заяви Герджиков.

 

Крим - във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма, отговори Радев.

 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени