Проф. Близнашки: Актовете на Кирил Петков са недействителни

Аз съм изненадан от тази вълна на национален нихилизъм, която се развихри по този повод, добави той

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки Източник: Bulgaria ON AIR

По повод решението на КС по казуса Кирил Петков, проф. Георги Близнашки, конституционалист и бивш служебен премиер, заяви в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR, че това е "много добро решение, пестеливо написано, но ясно и категорично".

 

Според него, с това решение указът на президента на републиката се обявява за противоконституционен, няма място за особени тълкования или колебания.

"Хора с двойно гражданство означава раздвоена лоялност към държавата, те не могат да заемат министерски постове", добави конституционалистът.

 

Този въпрос предизвика много дебати.

"Аз съм изненадан от тази вълна на национален нихилизъм, която се развихри по този повод. Всичко това трябваше да се реши много по-рано", каза проф. Георги Близнашки.

 

Той е категоричен, че "влиятелни чужди фактори пробват нашите институции, дали са в състояние да защитават националните интереси. Е, Конституционният съд този път успя, справи се. В този случай те издържаха изпита по конституционно право".

 

Относно актовете на Кирил Петков и дали ще бъдат оспорени, проф. Близнашки заяви, че не е изключено това да стане, защото по дефиниция те са недействителни.


"Ще има една вълна на искания за обявяване на тази нищожност. Това ще създаде определен хаос в администрацията. Но ние сме свикнали", добави професорът.

 

Проф. Георги Близнашки обобщи политическата ситуация у нас така: "Има обща деградация на националния политически живот".

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени