Проф. Георги Близнашки: Знам, че този парламент ще бъде гротеска

Много добри впечатления имам от работата на Даниел Митов, коментира бившият служебен премиер

Проф. Близнашки и Плевнелиев
Проф. Близнашки и Плевнелиев Източник: Zonanews

Промяната в Конституцията няма да доведе до нищо добро. Но това е неизбежно. Защото през 1991 г. бяха направени революционни промени в сферата на съдебната власт, бе възприета концепцията за триединната съдебна власт. И най-големите поддръжници на тези промени бяха хората, минали през затворите и лагерите. Още тогава съпротивата бе огромна от силите на статуквото. Те не можеха да си представиш да нямаш телефона на съдията и да не можеш да му разпоредиш как да завърши делото. Това заяви пред БНТ професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки. 

 

"Защо е този ужас от прокуратурата? Сега на прицел е прокуратурата, който и да стане прокурор ще бъде подложен на критика. Ако се въведе политически контрол над главния прокурор, то значи намеса на политиката в прокурорската и съдебна система", коментира той предложенията на част от новите партии в НС. 

 

"Всички много бързаха вчера в парламента, но още нямат мнозинство. Вчера бе сбъркана и процедурата - първо трябваше да се избере председател на НС, а те пуснаха речите", разкри проф. Близнашки. И допълни:
"Вчера при конституирането на НС, ми звъни един посланик и пита – какво стана, защо не избраха председател. А той е стоял до почивката и си е тръгнал. Нашата процедура е сбъркана. При нас се пуснаха речите, ама това не може да стане, НС не се е конституирало. Чуждите наблюдатели се чудят какво става там". 

 

Проф. Близнашки бе категоричен, че този парламент ще бъде гротеска. "Но се радвам че го има. Мечтата на задкулисието е президентска държава. Това искаха да се случи след протестите от лятото на изминалата година...В този парламент ще наблюдаваме такива грозни сцени, но е по-добре да го има този орган. Ще има и правителство - няма да пропуснат, все пак са влезли в политиката по странно стечение на обстоятелствата", каза още преподавателят по конституционно право. 

 

"Нали са десни и реформатори? Сега е време да изчезна комунизмът завинаги", реторично попита бившият служебен премиер. И допълни:
"Но няма да стане - зад тях стоят и други хора". Когато Христо Иванов бе в моето правителство, за чиято кандидатура нямах избор заради отхвърлени няколко предложения, беше просто адвокат с прекратени права, съобщи Близнашки. "Много добри впечатления имам от работата на Даниел Митов", разкри бившият служебен премиер за номинацията на ГЕРБ за министър-председател. 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени