Проф. Герджиков: Очаквам да има редовен кабинет, който да изкара поне година

Мажоритарна система в чист вид ще е грешка, смята бившият служебен премиер

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: Zonanews

Струва ми се, че няма да има нови избори, ще има правителство с живот поне една година, надявам се и повече. Това обяви пред bTV бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков във връзка с връчения вчера мандат на "Имат такъв народ" за съставяне на кабинет. Проф. Герджиков уточни, че не познава кандидата за премиер Пламен Николов, но на пръв поглед му се струва, че той има качества за поста.

 

"Важно е кои хора ще бъдат около него. Те имат не по-малко значение от премиера. Ако се обгради от качествени хора, ще успее", смята бившият служебен министър-председател. Относно приоритетите, които обяви Николов, сред които и мажоритарна избирателна система, Герджиков коментира така: "Имам резерви към чисти мажоритарни избори – това ще е грешка. Смесената система е много по-разумна и би дала по-добри резултати. Чиста мажоритарна система ще е непремерен ход, който крие много рискове".

 

Според него около избора на кабинет с мандата на ИТН ще се обединят всички партии без ГЕРБ, като ДПС също е под въпрос. "Теоретично е възможно и без споразумение, но опитът показва, че такива правителства нямат дълъг живот, дано практиката ме опровергае", уточни Герджиков.

Още от "Политика"

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България за енергийната диверсификация

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът Илхам Алиев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени