Проф. Киров за санкциите на САЩ: Допълването на списъка поражда много въпросителни от правна гледна точка

Професорът предупреди също така, че санкциите ще има последиците на ядрен взрив – не само политически, но и икономически

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров Източник: bTV
"Допълването на "черния списък" след санкциите на САЩ е легитимна цел на служебното правителство, но от правна гледна точа има много въпросителни. Първото противоречие – добавянето на всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани и управлявани от хора, санкционирани по закона "Магнитски". Робството е отменено още през 1879 г. в Търновската конституция", каза в сутрешния блок на bTV проф. по конституционно право Пламен Киров. 
 
По думите му следователно едно физическо лице няма как да бъде притежавано от друго юридическо. Противоречията продължават и по-нататък – оказва се, че понятието "свързани лица" имат различно тълкование в няколко различни български закона и не е ясно точно по кой закон се определят тези свързани с корупционните фактори физически лица.
 
"Може да се окаже, че има фирми, които косвено ще пострадат. Има и степени на свързване, колко е била тя. Кой ще се наеме да каже каква е тази степен. Боравим с понятия, които са въведени в американското законодателство, обаче там те имат друго съдържание", посочи проф. Киров. 
 
Той подчерта, че след вота на 11 юли в НС трябва да бъде внесен законопроект, който предоставя нужната рамка за справяне с последиците след санкциите от САЩ. Професорът предупреди също така, че санкциите ще има последиците на ядрен взрив – не само политически, но и икономически.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени