Проф. Николай Габровски изброи 4 аксиоми за бъдещия кабинет по време на срещата с ДПС (СНИМКИ)

Г-н професоре, бих искал от името на ДПС да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична да страната ситуация, заяви Мустафа Карадайъ

Среща на проф. Габровски с ДПС
Среща на проф. Габровски с ДПС Източник: Zonanews

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", каза проф. Габровски.

 

"Ако има нови извънредни избори, ще изгубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а и нови избори са ясен знак, че няма да са последните за годината", добави проф. Габровски.

 

Той бе категоричен, че ако сега не се състави работещо правителство вероятността да отидем не един, а два пъти на нови предсрочни избори е много голяма. Проф. Габровски благодари на Мустафа Карадайъ и ДПС за готовността да водят диалог.

 

Среща на проф. Габровски с ДПС
Среща на проф. Габровски с ДПС Източник: Zonanews

Списък с аксиомите на бъдещия кабинет прави кандидат-премиерът проф. Николай Габровски. Това заяви самият той след края на срещата си с лидера на ДПС Мустафа Крадайъ и заместниците му Йордан Цонев и Ахмед Ахмедов, на която двете страни демонстрираха единомислие за необходимостта от възстановяване на диалога и нормалността в политиката. Четири основни приоритета, посочени от Габровски, бяха подкрепени от ДПС. Те са стабилизиране на страната и реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната и борбата с корупцията.

 

Среща на проф. Габровски с ДПС
Среща на проф. Габровски с ДПС Източник: Zonanews

Г-н професоре, бих искал от името на ДПС да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична да страната ситуация, защото само един бегъл поглед върху вашата биография достатъчно ясно говори, че вие нямате нужда от партийно политическите противоборства, които за съжаление се наложиха в последните години в нашата страна. Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността, заяви Мустафа Карадайъ. И припомни, че за ДПС това не е чужда тема. За това призоваваме от 2016 г. когато "Да върнем нормалността" бе мото на националната ни конференция, каза лидерът на Движението. Нормалността за нас минава задължително през диалога, подчерта Карадайъ.

 

Среща на проф. Габровски с ДПС
Среща на проф. Габровски с ДПС Източник: Zonanews

Проф. Габровски съобщи, че преговаря за правителствен екип с хора без ярка политическа окраска, с доказан професионализъм, с които да преведе България през следващите месеци. О етични съображения към тях обаче не назова имената им.

 

В ситуацията в която се намираме според нас вие сте прав, че ярките партийни фигури, независимо какви експерти са, защото всяка партия има безспорно доказани експерти, биха затруднили прехода към тази нормалност, за която говорим, коментира Карадайъ. И заяви: "Ние години наред виждаме, а най-вече в момента, ултиматуми за провеждане на разговори, отказ от разговори камо ли диалог. Диалогът е много далече. Затова ви поздравяваме, че поемате в такава сложна ситуация отговорността със своя личен авторитет да допринесете за нормалност в политическата среда и изобщо в средата, в която живеем".

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени