Проф. Николай Габровски към народните представители: България е не просто на кръстопът, а пред пропаст. И по кой път ще поеме, зависи от вас

"България трябва да излезе час по-скоро от спиралата на предсрочни избори", завърши словото си проф. Габровски

Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски Източник: Zonanews

Депутатите в 48-ото Народно събрание разглеждат като първа точка проекта за решение за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Кворумът беше събран от 228 народни представители, които се регистрираха след призива на водещият заседанието Йордан Цонев. 

 

 

Той прочете и проекта за седмичната програма, която след малко ще бъде гласувана. Освен точката за кабинета днес, ако тя бъде включена в дневния ред, най-любопитната е тази за коледната ваканция на депутатите.

231 депутата гласуваха единодушно и седмичната програма беше приета. 

 

Процедура поиска председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя направи искане да се гласува допуск в залата на целия състав на предложения кабинет на проф. Габровски. Обратно предложение нямаше и се пристъпи към гласуване на предложението. То беше прието с 230 гласа за, против нямаше, но четирима народни представители натиснаха копчето въздържал се.

 

Дебатът по трите точки ще бъде един, но гласуването ще бъде отделно за всяка от тях. Ето ги и трите точки:

1. Избиране на министър-председател на Република България

2 .Приемане на структура на Министерски съвет

3. Избиране на Министерски съвет на Република България

 

От името на мандатоносителя беше представен на вниманието на народните представители целият състав на предложения кабинет беше прочетен от Десислава Атанасова поименно. Тя започна с биографията на посочения за премиер проф. Николай Габровски. 

 

"Надявам се на разум във всички и за последствията, ако това не стане", завърши Атанасова, обръщайки се към залата с призив за подкрепа. Подир това проф. Габровски прочете структурата и състава на Министерския съвет, съгласно точка 2 от дневния ред на Народното събрание.

 

Проф. Габровски представя структурата и състава на МС
Проф. Габровски представя структурата и състава на МС Източник: Zonanews

Проф. Габровски разказа на депутатите притча. Две жени твърдели, че са майка на едно дете. Отишли при цар Соломон, който като ги изслушал, също не намерил доказателства. Тогава той предложил да разсекат детето на две, за да може всяка майка да получи по половина от него. Тогава истинската майка казала: Не, нека го вземе другата.

 

Нека любовта към България надделее, призова проф. Габровски депутатите. Или ще преодолеем надвисналата катастрофа с общи усилия, или ще останем затворени в лоното на популизма, конфронтацията и тяснопартийния интерес. Ролята ми беше да се откъснем от тяснопартийното и да се премине към експертното, прагматичното, професионалното, каза професорът. И обясни, че от този принцип се е водил при избора на кандидатите за министри.

 

България има нужда от правителство и работещ парламент. Това е най-сигурната антикризисна мярка и антиинфлационна стъпка, единственият начин да се приближим към Шенген и еврозоната, обясни проф. Габровски.

 

Той прогнозира, че вместо борба спдълговата криза и икономическата рецесия, ще се хвърли страната в пропастта на спиралата от избори. Пълната убеденост, че е необходимо бързо възстановяване на доверието в институциите, диалога мужде партиите, постигането на съдебна реформа.  

 

Проф. Габровски описа приоритетите на неговия проектокабинет:

Бързи и ефективни антикризисни мерки. Условия за разгръщане на икономическия и научен потенциал.

Консенсус за конституционни промени

Ключови реформи, включително чрез ПВУ

Дипломатически усилия за Шенген

Ангажиране на целия потенциал за присъединяване към еврозонята и ОИС

Енергийна независимост

Увеличаване на отбранителните способности в рамките на НАТо и модернизация на армията.

 

"България трябва да излезе час по-скоро от спиралата на предсрочни избори", завърши словото си проф. Габровски. И представи ресор по ресор какъв ще е съставът на кабинета му.

 

"България е не просто на кръстопът, а пред пропаст. И по кой път ще поеме, зависи от вас. Тук беше и моята роля, моего желание беше да се премине към експертното. Такъв е и кабинетът, който ви представих, с опит в администрацията и готови специалисти да заработят от първия ден. Това е единственият начин да продължим по пътя към Шенген и еврозоната. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега. Твърденията за успех на втория мандат са спекулативни. Вместо през 2023 г. да се борим с кризата в сигурността, на ценностите, на болезнената конфронтация в обществото, ние ще се хвърлим в поредица от избори. Това ли искаме за децата си?", прочете още проф. Габровски.

 

"Нека заедно преодолеем бедата, в която сме изпаднали. Благодаря за вниманието, да живее България!", приключи емоционално той. Изказването му беше аплодирано от депутатите от ГЕРБ.

Още от "Политика"

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутати: Имоти в България са центрове на руско влияние

ЕП изразява и силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, както и относно руския контрол върху тази мрежа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени