Проф. Огнян Герджиков: Срам ме е от държава, която така скандално променя закони

На аргумента, че в специализирания съд и прокуратура има поръчкови дела, той отговори с въпрос "А, ако се окаже, че има поръчкови дела и в другите съдилища – и тях ли да ги закрием?

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: Zonanews

Безпрецедентен мълчалив протест пред Съдебните палати в страната, декларации - на прокуратури от цялата страна и на Прокурорската колегия на ВСС беше отговорът на държавното обвинение на приетите на първо четене в правната парламентарна комисия промени, с които се закриват специализираният съд и прокуратура. В коментар пред БНР на този факт и на промените в изборното законодателство бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков изрази недоумение и възмущение от начина, по който се взимат важни решения - с бързане, на пожар, без професионална дискусия.

 

По думите му е скандален начинът, по който се управлява държавата: 

"Акълът ми не го побира! Кое налага такава спешна мярка, проведени ли са дискусии в обществото, проучен ли е европейският и световен опит? Как може законодателят да действа така, то бива, бива самодейност, вулкан ли е изригнал...", запита проф. Герджиков. "Срам ме е да бъда гражданин на държава, в която важни решения се вземат по такъв начин", каза той.

 

На аргумента, че в специализирания съд и прокуратура има поръчкови дела, той отговори с въпрос "А, ако се окаже, че има поръчкови дела и в другите съдилища – и тях ли да ги закрием?".

 

По отношение на промените в Изборния кодекс проф. Герджиков сподели мнението си, че ограниченията не са хубаво нещо и че българските граждани извън страната трябва да могат да гласуват. Но и тук според него решенията се взимат прибързано.  Той даде пример със страните от немския правен кръг, където законите се работят и се обсъждат понякога с години, а "ние тук ги решаваме в движение":

"Ние сме абсолютни световни шампиони по промени в законите и ако има галактическа класация - ще оглавим и нея".

 

Като бивш служебен премиер, назначен през 2017 година от президента Румен Радев, проф. Огнян Герджиков каза, че "да си начело на изпълнителната власт няма как да е леко, особено в такъв труден период". "Не завиждам на този, който ще оглави служебно правителство, но в страната има много отговорни хора и съм сигурен, че такъв човек ще се намери", добави той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени