Проф. Овчаров: Да наречеш Габриел "лице на мафията" е нелепо

Тя има голямо влияние в ЕС, добави археологът

Проф. Николай Овчаров
Проф. Николай Овчаров Източник: Булфото

Нашите политици не искат да се научат, да погледнат какво се е случило в миналото. В първата половина а на 20-и век има достатъчно примери - борбата за премиерските места, като ги гледам как са се вкопчили да бъдат министри на всяка цена, това ми напомня за Големанов. Ако не се чете, не могат да се избегнат грешките, които са равни. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в студиото на "Bu;garia ON AIR".

 

Според него политическата криза ще се реши и ще има ротация. "Би трябвало да се договорят. Важно е да имаме правителство в момента. Ако отново влезем в безвремието, ще бъде лошо. И за мен ще бъде лошо, най-сетне се отпуснаха средства за археология. Чакаме да се формира правителство, за да получим парите и да започнем след месец разкопки. Не могат да не ни ги дадат, но ако ни ги дадат септември, какво да ги правим", каза проф. Овчаров.

 

Той подчерта, че светът се тресе, говори се за ядрена война, която според него, колкото и невероятно да звучи, е нещо възможно. Археологът призова политиците са успокоят страстите. "Точно Мария Габриел да наречеш "лице на мафията" е нелепо, Асен Василев трябваше да се сети какво голямо влияние има тя в ЕС. Трябва да си сдържат нервите, далеч не е само "Възраждане", в този махленски тон вървят всички. Ситуацията е близка до патова. Ако се отиде сега на избори, какво става - тези две страни отново ще трябва да си говорят, и с 5% разлика, пак ще трябва да си говорят, не са възможни други конфигурации", убеден е проф. Овчаров.

 

Той представи книгата си "Великите владетели на Второто българско царство", която е плод на 25 -годишен труд. "Проф. Пламен Павлов я нарече епопея, сага - всичко това е, но преди всичко е историческо изследване. Посветил съм много години на определени царе. Например Иван Шишман - онеправдан владетел, който историческите данни показват в съвсем различна картина - последователен борец срещу османското нашествие, но не му стигат силите", посочи археологът.

 

Той коментира и темата за Северна Македония и агресивните нападки към България в контекста на предстоящите избори там. "Държавата се гради върху антибългаризма. Не ги виждам политици и историци какво ще правят, ако се премахне антибългаризмът, те няма върху какво да стъпят. Наближават избори там, ще се втвърди тонът, всички кандидати ще играят на тази струна", убеден е проф. Овчаров. 

 

Според него, ако не е била войната в Украйна, досега Европа е щяла да разбере какво представлява РСМ: "Северна Македония е Троянският кон на Русия, защото е под сръбско влияние".

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени