Проф. Пламен Киров: Най-късно в петък парламентът би трябвало да бъде разпуснат

Той уточни още, че служебното правителство не можа да прави онова, за което е необходимо да има действащ парламент

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров Източник: БНТ

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира в предаването "Денят започва" по БНТ, че най-късно в петък би трябвало парламентът да бъде разпуснат с указ на Румен Радев. По думите му най-вероятно предсрочните избори ще бъдат на 11 юли. Президентът трябва да назначи и нова Централна избирателна комисия, съобразно измененията в Изборния кодекс, допълни проф. Киров.

 

"Но, не дай си Боже, ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година", обясни проф. Киров.

 

Той уточни още, че служебното правителство не можа да прави онова, за което е необходимо да има действащ парламент. "Не може да внесе законопроект за актуализация на бюджета, не може да тегли заеми, тоест всички онези действия, които са свързани със санкции от страна на парламента". Проф. Киров заяви, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

 

Относно състава на ЦИК той  обясни: "Служебното правителство не произвежда изборите, те се произвеждат от ЦИК. Намалява се състава на ЦИК. Радев няма да направи възражение на кандидатурите, но Радев не е обвързан с тези кандидатури и да изрази възражение. По принцип може да върне кандидатури и да иска да бъде представена друга", коментира проф. Киров.

"Малко е шокиращо предложението на БСП, защото винаги е имало юристи, а сега предлагат трима от които нито един не е юрист. Говори си че председател на ЦИК ще е от Обществения съвет, който съществува сега към комисията", разкри той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени