Проф. Тагарев безкомпромисен: В наш интерес е Русия да загуби тази война, да се разбере, че не може със сила да заграбва територии, да убива и да изнасилва 

Путин много сбърка. Войната в Афганистан ще му се стори като разходка в гората за гъби, допълни министърът на отбраната

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МО

Военният министър проф. Тодор Тагарев направи остро изказване за Русия и Владимир Путин. "Важно е за всеки българин да разбере, че цяло Европа се е обединила около необходимостта да помогнем на Украйна, разбирайки стратегическия ефект на това украинските сили да освободят цялата си територия, за да има траен мир. Защото другият сценарии е Русия да успее да завладее някакви територии и като събере нови сили да продължи с агресивните си намерения. Това е разбирането в ЕС, което за съжаление бидейки манипулирано от много различни тези, го няма". Това коментира пред bTV министърът на отбраната.

 

Приключването по някакъв начин на тази война не е в наш интерес. В наш интерес е Русия да бъде изтласкана, да се разбере, че не може със сила да заграбва територии, да убива и да изнасилва. Трябва да се върнем към международния правов ред, когато Русия загуби тази война, посочи той.

 

Съветник съм бил по военните въпроси не само на Украйна, но и на много други страни - Чили, Монголия и още две дузини страни. Все пак наистина най-много съм ходил в Украйна и познавам хората. Те са много по-близки до нас като мислене, темперамент и светоглед, отколкото руснаците. Но това нашето общество не го чува.

Просто съм говорил с тях, знам как мислят. Приличаме си много. Това ми даде възможност да познавам ситуацията много по-добре, отколкото други хора, които като избухна войната почнаха да коментират за колко дни Киев ще падне. Аз още в първите часове на войната казах, че украинците няма да се дадат така лесно, добави проф. Тагарев.

 

Путин много сбърка. Войната в Афганистан ще му се стори като разходка в гората за гъби. Там те за 10 години имаха към 15 000 жертви. А тук за 15 месеца по различни оценки имат между 100 000 и 250 000 убити - само Русия, коментира министърът. 

 

И пак повтарям, че от стратегически интерес за страната ни е Украйна да победи в тази война, защото това е единственият гарант за мир в Черноморския регион, категоричен е той. 

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени