Проф. Тагарев: Възможно е да бъде създаден на наша територия натовски многонационален щаб на сухопътна дивизия

Поредната спекулация е, че участваме във войната в Украйна. 60 страни са във формата "Рамщайн", никоя от тях не участва във войната, добави министърът на отбраната

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Zonanews

"Заради руската агресия НАТО преработва своите военни планове, планове за сдържане, отговор и отбрана. В тези планове се предвиждат и допълнителни изисквания към войските, тяхното разполагане, създаване на съответната инфраструктура, щабове за командване и управление. Една от възможностите е да бъде създаден на наша територия многонационален щаб на сухопътна дивизия". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в парламента след края на изслушването му от депутатите.

 

Според него това не означава, че в нея ще има войски към днешна дата или догодина, но страната ни трябва да имаме капацитета да го управляваме заедно със съюзниците ни. "Поредната спекулация е, че участваме във войната в Украйна. 60 страни са във формата "Рамщайн", никоя от тях не участва във войната". Няма дискусия за изпращане на Т-72 в Украйна. В никакъв случай няма да стане въпрос за някой от тези 40 танка, които бяха модернизирани в последния проект", добави министърът.

 

На въпрос дали ще се праща ПВО той отговори, че става въпрос за поверителна информация. "Върви процедурата към присъединяване към инициативата на ЕС за снаряди за Украйна.

 

"Междувременно на работно равнище информираме нашите съюзници, че проявяваме интерес към тази инициатива. Тя е изключително полезна за България, не само за армията, а и за българската индустрия. Надявам се, че не сме изпуснали влака. Забавяния от порядъка на три месеца към днешния ден са значителни", поясни Тагарев.

 

"Това не е съвсем безплатно. Във всички тези формати България участва пропорционално на своя брутен национален доход. Участваме с малко по-малко от половин процент, но шансовете ни да получим финансиране са за многократно по-голямо финансиране - шансовете ни са да получим финансиране над 10 пъти", уточни военният министър.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени