Проф. Тодор Кантарджиев: Бих подкрепил Асен Балтов за президент

Вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората, коментира той

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: ПП ГЕРБ

Пред БНТ Кантарджиев коментира възможността неговият колега Асен Балтов да се кандидатира за президент. "С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен", каза проф. Тодор Кантарджиев. Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Вече се разчу, че отклонявам и спрях да получавам покани, добави той. 

 

В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал. Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници, коментира професорът. Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал - нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно", допълни той.

 

По думите на професора, вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората -  на ваксъри-антиваксъри. "Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се представят политическите програми, се говори само за коронавируса и се чуваха неща, които ме смаяха. Една комбинация от популизъм и абсолютна грижа за бъдещето и здравето на хората", добави Кантарджиев.

 

По думите му разпространението на коронавируса беше използван по най-грозния начин и отрече в щаба да са били взимани политически решения. "Преди всяко излизане с членове на правителството и премиера, час-два са били изслушвани нашите аргументи и много спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото тестове. Не бяхме на една и съща позиция, но пролетта на 2020 година, ако бяхме допуснали епидемично разпространение, ситуацията със смъртността щеше да е много по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа. Ако бяхме допуснали. На 20 място сме по брой заболели, а това, че сме на челни места по смъртност, представяте ли си и ако болните бяха много", каза той.

 

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени