Проф. Тодор Тагарев: България има готовност да произвежда 155-милиметрови снаряди за Украйна

Бюджетът за отбрана няма да се намалява, за да може да бъдат изпълнени всички проекти

Тодор Тагарев и украинският посланик  Олеся Илашчук
Тодор Тагарев и украинският посланик Олеся Илашчук Източник: МО

България има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси за Украйна. Това заяви военният министър Тодор Тагарев при посещението си във Варна, предаде БНТ. По този начин страната ни ще участва в инициативата на Европейския съюз.

 

Тагарев каза още, че бюджетът за отбрана няма да бъде намален, за да може ресорното министерство да изпълни всички свои проекти и дейности. Участието на България в инициативата за доставки на боеприпаси за Украйна ще доведе до европейски инвестиции в отбранителната ни индустрия. Решението ще бъде взето на заседание на Министерския съвет, заяви Тагарев.

 

"Доколкото знам, в някои фирми вече се произвеждат такива боеприпаси. България е един от най-големите производители, даже не само в Европа, но и в световен мащаб".

 

Държавата все още уточнява и какъв ще бъде вторият пакет военна помощ за Украйна. "Проучваме възможностите за така наречените триъгълни сделки, Но там има европейски механизми за компенсиране на стойността на боеприпасите и на помощта изобщо, която се дава на Украйна", посочи министърът.

 

Тодор Тагарев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на иновациите Милена Стойчева присъстваха на церемонията по залагането на кила на втория многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили. Строителството на двата бойни плавателни съда се извършва в корабостроителен завод във Варна.

 

"Паралелно със строителството на корабите, ние започнахме и подготовка на екипажите. Вече започнахме специализирани курсове за част от хората, които са определени да бъдат назначени на корабите", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. Първият кораб трябва да е готов до края на 2025 година, а вторият година по-късно.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени