Проф. Тодор Тагарев: Действията на Радев са сигнал към Кремъл - "Ето, вижте, ние сме с вас"

По негови думи руският президент взима Беларус за заложник

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Zonanews

В следващите дни Полша и Словакия ще подсилят отбраната на Украйна със своите бойни самолети Миг 29. По-голямата част от лидерите на Европейския съюз одобриха изпращането на 1 милион снаряда за година. На този фон - българският президент Румен Радев е категоричен, че докато служебният кабинет управлява страната ни няма да помага нито с изтребители, нито със снаряди. И това е въпрос на суверенитет. Темата коментира бившият министър на отбраната Тодор Тагарев в ефира на NOVA.

 

"Путин и други висши представители на Кремъл неколкократно реферират през последните няколко месеца към възможността при определени условия да се използва ядрено оръжие. Тези изявления бяха контрирани доста успешно още преди време както с послание от страна на САЩ и други наши съюзници, така и от Китай. Путин обича да плаши Запада, това е индикация, че се изчерпват опциите му", каза Тагарев.

 

Той обясни, че Владимир Путин за пореден път нарушава международни договори, които създават архитектурата за сигурност, в случай договора за неразпространение на ядрените оръжия. По негови думи руският президент взима Беларус за заложник.

 

Тагарев уточни, че в момента, в който Русия разположи ядрени оръжия там Беларус става потенциална цел за ответни действия. Бившият министър на отбраната коментира настоящата позиция на България към войната в Украйна. Той каза, че приема действията като "сигнал към Кремъл – ето вижте, ние сме с вас". По негови думи това което показа Радев е, че "той все по-ясно и отчетливо застава на позициите, на които е Кремъл".

 

"Излиза така, че Радев е изразител на суверена. Никъде в нашата Конституция не пише, че точно президентът изразява интересите и желания на страната", допълни Тагарев.

 

Той уточни, че решенията на президента противоречат на решението на Народното събрание. Тагарев каза, че отказът да окажем помощ на Украйна демонстрира пълно неразбиране на стратегическия подход на гарантиране на сигурността на България. Това поведение ни отдалечава от нашите съюзници, допълни той.

Още от "Политика"

Атанас Атанасов: Почти сме установили - изтеклият запис не е от таблета на Радостин Василев, замесени са спецслужбите

Председателят на ДАНС, с участието си в тази постановка, която бе разиграна в открито заседание на НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо за деполитизиран началник", коментира съпредседателят на "Демократична България"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени