Проф. Тодор Тагарев: Трябваше да има много бърза реакция на опита на Путин да замеси България. Нашето правителство мълча - липса на националноотговорно поведение изобщо

"От началото на войната Путин се оптива да привлече Беларус. Наруши и суверенитета на Молдова, но това само показва безсилието му" - смята проф. Тагарев

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МС

За войната в Украйна, взривения Кримски мост и българската връзка в "Тази сутрин" по bTV, своите анализи представиха проф. Тодор Тагарев и Валери Тодоров.


"С изказването си за взрива на Кримския мост, Кремъл преследваше няколко цели – да се обяви атаката като терористична. Да се каже че в този терористичен акт участва и страна от НАТО. Третата цел е да продължи да подготвя общественото мнение за използване на ядрено оръжие.  Защото атаки срещу критична гражданска инфраструктура  може да се счита за основание за използване на ядрено оръжие" - смята проф. Тагарев.


Валери Тодоров: "Ако в действителност е този маршрута, се минава през трасета, които са контролирани и от полиция, и от специален военен контрол. Ако допуснем, че камионът през цялото време превозва взривни вещества, е много трудно да се премине този маршрут. Интересно по какви данни руското разузнаване определи този маршрут.

 

Удивително е и предположението, че взривът е бил само в този камион – разрушенията не съответстват на тези, които може да причини  един такъв камион. Или има комбинация от взрив, или има друга подготовка. Пораженията са прекалено големи и камионът не може да нанесе такива".


Тагарев потвърди: "Специалисти в тази област казват същото – трудно тези поражения биха били постигнати с взрив на 1 камион само. Съветникът на президента Зеленски обяви, че според техния анализ, това е борба между различните служби в Русия и армията относно това коя следва да надделее и да изглежда по-добре в очите на Путин. Това не е първи случай с взривяване на тяхна инфраструктура".


"Може би неслучайно маршрута минава през Кавказ. В района на Кавказ, знаете има конфликти, така че е възможно самият взрив да бъде натоварен в границите на Русия. Но защо ще премине камионът такъв сложен маршрут, също е озадачаващо" - смята Тодоров. 


"Според някои, минал митнически контрол, пък се върнал в Грузия, а след това в Южна Осетия... Куца им нещо изпълнението", обясни Тагарев.


Валери Тодоров: "Ние непрекъснато говорим, че сме твърде близко до конфликта – ето едно потвърждение. Буквално ние сме гранична страна. Така че, според мен България трябва да засили координацията със службите на всички съседни страни и да има повече бдителност и да не се допуска да бъде въвеждана в такива инциденти. Вероятно е избрана именно България, само защото през други маршрути е по трудно да премине такъв камион".

Проф. Тагарев: "Имаше реакция на ЕС, на ЕК достаттъчно бърза, които казаха, че това не може да има нещо общо с истината. За мен притеснителното е вече втори ден мълчанието на българското правителство. Задължително е повишаване на мерките. Самият факт, че Путин, когато говори за ядрено оръжие при терористичен акт, споменава България, трябва да ни притесни.

 

Трябваше да има много бърза реакция и трябваше да видим някакви мерки. В други страни почват проверки на бомбоубежища и тн. Нашето правителство мълчи. Това показва липса на националноотговорно поведение изобщо".

 
"Винаги при такива инциденти възниква паника в една или друга степен. Нормално е. Виждаме и че Русия и Беларус създават съвместни части, което означава че и Беларус вече е въвлечен в тази война. Като сметнем, че сега бяха атакувани и градове, които са силно на запад -  това разширява зоната на риск" - казва Тодоров.


"Според мен, може да сме сигурни, че от началото на войната Путин се оптива да привлече Беларус. Лукашенко вероятно рационално преценява, че това за него ще се преврне в проблем. Мисля че Лукашенко ще продлжи да играе така, че Беларус да не влезе реално във войната.

 

Факт е че част от ударите бяха нанесени от територия на Беларус. Русия нанесе ракетни удари, които преминаха през въздушното пространство на Молдова, т. е. Русия наруши суверенитета на Молдова. От 4 сттрани атакува Украйна. Това за мен показва безсилието на Кремъл в момента", смята Тодор Тагарев.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени