Проверяват 38 договора, сключени по времето на Руди Гела, фантастични наеми от 6800 и 7400 лева на ден за зала е имало по негово време

Към момента 1,4 милиона лева ще бъдат върнати по тези договори

Радостин Василев и Весела Лечева
Радостин Василев и Весела Лечева Източник: Пресцентър на ММС

"Сключен е договор за обучителни модули и дискусионни модули за 500 хил. лева за два месеца. 6800 лева е наемът на зала за един ден. За два дни са 13600 лева. За един ден 7400 лева за дискусионен модул. Подписът под договора е на г-н Василев. За Велико Търново общата сума на концерта е 86 хил. лева. Възнаграждението за водещ  е 5 хил. лева. Изискала съм от всички организации за всички събития, които ги организират. Тази организация подаде, че се отказва от договора и връща парите". Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV служебният министър на спорта Весела Лечева по повод ревизията в министерството.

 

 Тя уточни, че се проверяват 38 договора, подписани от предишния министър Радостин Василев, които са на стойност 4,5 млн. лева. Лечева ще сигнализира прокуратурата в момента, в който приключат всички проверки и излязат заключенията по тях, като това ще стане до края на мандата ѝ. Към момента 1,4 милиона лева ще бъдат върнати по тези договори, подписани от Радостин Василев.

 

Софтуерната фирма, която е получила над 1,7 милиона лева в последния работен ден на Василев за ненужна програма на "Национална спортна база" се е съгласила на анекс и също ще върне парите.

Фантастични наеми от 6800 и 7400 лева на ден за зала е имало в проектите по младежките програми на ММС, разкри служебният министър. За водещ на концерт били предвидени 5000 лева.

 

"Понеже единият е трябвало да бъде във Велико Търново, а аз дълги години бях народен представител там, се обадих да питам има ли такива наеми. Разбира се, че няма. И тази организация веднага обяви, че връща парите", допълни Весела Лечева.


Средствата и този софтуерен продукт не са били заложени в бизнес плана, който трябва да се одобрява от министъра. Този разход е изключително сериозен за възможностите на дружеството. Софтуерът е качествен, но той се прилага за големи мащабни производствени процеси или за дружества с много абонати като "Топлофикация", обясни Лечева.

 

"Вчера проведохме разговори със собственика на фирмата, с когото ще подпишем анекс и ще върне парите. Може би това е прецедент - да се върнат пари по такъв договор, за което му благодаря", коментира още тя.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени