Путин не очаква пробив от срещата с Байдън

Путин смята, че е важно да се поддържа взаимно уважение в отношенията между Русия и Великобритания

Джоузеф Байдън и Владимир Путин по време на срещата им в Москва , 2011 г.
Джоузеф Байдън и Владимир Путин по време на срещата им в Москва , 2011 г. Източник: ITAR-TASS

Руският президент Владимир Путин в петък разговаря по видеовръзка с представители на световни информационни агенции. Събитието, организирано от агенция ТАСС, се проведе в рамките на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ) за седми път. Тази година на разговора с президента на Русия бяха поканени ръководители на информационни агенции от Австрия, Великобритания, Германия, Индия, Испания, Италия, Катар, Китай, Южна Корея, САЩ, Турция, Франция и Япония.

 

За борбата с коронавируса и неговите последици

Руският президент призова за обединяване на усилията за предотвратяване на възобновяването на пандемията. Той подчерта, че светът все още не се е справил с трудностите, свързани с разпространението на коронавируса, и страните трябва да продължат да се борят с пандемията. "Ако някъде по света останат огнища на тази инфекция, тогава тези огнища могат да послужат като спусък за неговото повторно разпространение из цялата планета". Според Путин Русия е отделила около 4,5% от БВП за борба с пандемията и е използвала средствата ефективно. Президентът отбеляза, че това "за Русия е много". Държавният глава смята, че руските власти са успели да разрешат няколко важни въпроса, въпреки че икономическият спад, причинен от пандемията, е най-големият в следвоенния период. Президентът заяви, че според резултатите от милиони ваксинации, направени с руската ваксина "Спутник V", не са разкрити смъртни случаи. Путин изрази надеждата, че няма да има такива и в бъдеще. Руският лидер отбеляза, че държавите не трябва да изграждат партньорства на принципа "да бъдат приятели срещу някого". Путин посъветва ръководителите на чуждестранните информационни агенции да се ваксинират с надеждната руска ваксина. Президентът заяви, че би искал изпитанията, свързани с пандемията, да подтикнат страните да се откажат от политически мотивираните ограничения помежду си.

 

Спорът около Курилите

Нито Съветският съюз, нито Русия никога не са се съгласявали на предаване на четирите южни Курилски острова на Япония, каза Путин. Той припомни, че "японската позиция се променя много често от 1956 г., когато става въпрос за два острова". По този въпрос, отбеляза държавният глава, е необходимо да се вземе предвид разпоредбата на руската конституция относно забраната за отчуждаване на територии. Путин заключи, че е необходимо да се продължи обсъждането на сключването на мирен договор между Москва и Токио.

 

Ядрените оръжия на КНДР

Ядреният проблем на КНДР трябва да бъде решен не с допълнителни санкции, а с гаранции за сигурност, смята руският президент. Путин добави, че Русия е категорично против разпространението на ядрени оръжия в света и КНДР знае това.

 

Отношения с други държави

Държавният глава заяви, че Русия и Китай са успели да запазят товарооборота на ниво от 100 милиарда долара през 2020 г., въпреки пандемията. Москва и Пекин може да достигнат 200 млрд. долара до 2024 г. Президентът нарече сътрудничеството в икономическата сфера една от ключовите области между Пекин и Москва. Според президента Русия и Китай имат много припокриващи се интереси, това е основата за развитието на двустранните отношения. Путин посочи, че Русия и Индия имат редица области за взаимодействие. "Това е икономиката, а тук е енергията, високите технологии и агропромишленият комплекс. Индия е единственият партньор, с когото разработваме и произвеждаме съвременни оръжейни системи на индийска територия, включително ракетни технологии", добави руският лидер. Путин е уверен, че руско-индийските отношения ще продължат своето прогресивно развитие. Когато беше помолен да коментира участието на Индия в американската индотихоокеанска стратегия, която включва и Австралия и Япония, Путин отбеляза, че не трябва да дава никаква оценка на това. Държавният глава е уверен, че лидерите на Китай и Индия Нарендра Моди и Си Дзинпин винаги ще могат да намерят решения на проблемите в двустранните отношения. "Основното е, че те не трябва да бъдат обезпокоявани от извънрегионални сили", каза Путин. Путин смята, че е важно да се поддържа взаимно уважение в отношенията между Русия и Великобритания. Той посочи индустрията, науката, екологията като сфери на сътрудничество между Москва и Лондон. Москва се надява, че бъдещото германско правителство ще вземе предвид особения характер на връзките между двете страни при изграждането на отношения с Руската федерация, каза Путин. Взаимодействието между Русия и Катар е придобило доверителен и всеобхватен характер, отбеляза президентът.

 

Срещата с Байдън, отказа от долара и новите оръжия

Путин заяви, че не очаква пробив след срещата си в Женева с Джо Байдън на 16 юни, но вярва, че страните имат общи интереси и се надява срещата да бъде конструктивна. Според руския лидер САЩ са предприели много стъпки, които имат изключително негативно въздействие върху руско-американските отношения. САЩ трябва да се научат да зачитат интересите на Русия, за да се нормализират отношенията между двете страни, каза президентът. Според Путин Москва не възнамерява да се отказва изцяло долара като резервна валута или универсално платежно средство. Путин заяви, че Русия няма да плаши никого с нови видове оръжия, но ги разработва. "Просто ние се оказахме с една крачка напред", отбеляза държавният глава. Законът за чуждестранните агенти, отбеляза Путин, е по-мек в Русия, отколкото в САЩ, където първоначално е измислен. Президентът отбеляза, че опозицията в Русия работи открито, включително и несистемната. Държавният глава подчерта, че хората, участващи в политически дейности, трябва да го правят в съответствие с действащия закон. Путин вярва, че САЩ са изправени пред типичните проблеми на империите - уверени в своята мощ, те си създават проблеми, с които вече няма да могат да се справят, както се случи със СССР.

Превод: Фокус

Още от "Политика"

Военният министър Запрянов обеща допълнителни количества излишно въоръжение за Украйна

България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника с цел укрепване на отбранителите й способности, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени