Радев, чети: САЩ щедро наградиха с хеликоптери Bell Viper Словакия за съветските МиГ-29, които даде на Украйна

Хеликоптерите идват заедно с над 500 ракети AGM-114 Hellfire II

Хеликоптери Bell AH-1Z Viper
Хеликоптери Bell AH-1Z Viper Източник: Wikipedia

САЩ са предложили на Словакия 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с много голяма отстъпка. Суперофертата е пряк резултат от готовността на Братислава да прехвърли остарелите си изтребители МиГ-29 на Украйна.

 

Словашкият министър на отбраната Ярослав Наги написа във Фейсбук, че сделката със САЩ включва части, обучение и повече от 500 ракети AGM-114 Hellfire II. По думите му като част от сделката Братислава ще плати 340 млн. долара за период от три до четири години за пакет на стойност над 1 млрд. долара.

 

Останалата част ще бъде покрита по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране. "Тази оферта е много изгодна и ще увеличи значително отбранителните способности на Словашката република. Сега не разполагаме с бойни хеликоптери, така че това ще бъде изцяло нова бойна способност", написа в социалната мрежа словашкият министър на отбраната.

 

В същото време той посочи, че след прехвърлянето на МиГ-овете и част от системата за противовъздушна отбрана "Куб" споразумението ще бъде одобрено на правителствено ниво.

 

Още от "Политика"

Атанас Атанасов: Почти сме установили - изтеклият запис не е от таблета на Радостин Василев, замесени са спецслужбите

Председателят на ДАНС, с участието си в тази постановка, която бе разиграна в открито заседание на НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо за деполитизиран началник", коментира съпредседателят на "Демократична България"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени