Радев: Денков не разбира задачите на ДАНС, правителството иска да овладее службите

Eдна власт е силна със спазване на закона, а не с позиционирането си над него, заяви президентът

Румен Радев
Румен Радев Източник: Пресслужба на Президента на РБ

"Реалните мотиви за искането на оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев са известни отдавна и те стоят в онзи запис. Те целят овладяване на службите. Една власт е силна със спазване на закона, а не с позиционирането си над него", заяви президентът Румен Радев.

 

"Внимателно слушах премиера Денков в петък. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията за освобождаване на председателя на ДАНС и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на премиера. По логиката на министър-председателя правителството трябва да си подаде веднага оставката, защото огромно мнозинство от българите им нямат доверие. Те са се стиснали здраво един за друг", коментира държавният глава.

 

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Радев е на мнение, че Николай Денков не разбира ролите и задачите на ДАНС. "Ще се запозная с представените мотиви от премиера, не мисля, че трябва да се използват изборите като сценарий за нова поредна атака. От мотивите, които представи премиерът в петък, остава впечатление, че оставката на Тончев се иска, защото е спазил закона, а не защото е нарушил закона", смята президентът.

 

Правителството и премиерът трябва да насочат вниманието си към действията на зам.-министъра на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажът, добави Радев, цитиран от БГНЕС.

 

В деня след балотажа президентът коментира, че местната власт ще трябва, освен всичко, да се справя и с последствията от рекордно ниската избирателна активност и понижената вече легитимност. 

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени