Радев и Нинова се скараха за F-16 и Грипени-те! Той: Вие бяхте вицепремиер, когато правителството финализира този договор! Тя: Не е сега моментът за такива харчове!

Правителството завари високи темпове на инфлация и нейното овладяване беше приоритет. Сега имаме забавяне на темпа, похвали правителството си Радев

Консултациите на БСП при президента
Консултациите на БСП при президента Източник: Скрийншот/Facebook

Продължават консултациите при президента преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет. Държавният глава се среща с представители на парламентарната група на БСП.  В началото на разговорите Румен Радев настоя, че опитът на БСП може да бъде много полезен в преговорите за съставяне на работещо правителство, в рамките на този парламент.

 

"Вие бихте ли подкрепили изобщо, а и при какви условия, ако това стане, първия мандат? Бихте ли се включили и под каква форма, а и под какви условия с бившите си коалиционни партньори в бъдещото управление на страната, с втори мандат?", обърна се той към представителите на левицата. Наред с това президентът открои и другите неотложни задачи пред парламента - нужните закони за Плана за възстановяване и устойчивост, както и действия за овладяване на икономическата и социална криза в страната.

 

"За нас има три важни задачи в този парламент – приемането на бюджет със социална насоченост, за да гарантираме доходите на хората и развитие на бизнеса, законите за Плана за възстановяване и устойчивост, както и избиране на правителство", посочи на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Според нея времето в преговори за правителство "поне досега е загубено". Няма резултат от преговорите, настоя Нинова.

Не мисля, че времето е загубаено, конституцията не ограничава президента в срокове. 3 пъти връчвах мандата на БСП и три пъти БСП не състави правителство, отговори президентът. 

 

Румен Радев посочи, че ако не се състави правителство, се върви към избори в края на януари - началото на февруари, когато не е удачно - нито заради кампаниите, които трябва да се водят по коледните празници, нито разгарът на зимата е време да се ходи до урните.

 

Констатираме, че до сега даденото време не даде резултат. Когато ни връчихте третия мандат го задържахме дълго, за да се приеме бюджет, продължи Нинова. Показахме, че сме отговорни, сега също подхождаме отговорно. Искаме редовно правителство, ние първи мандат няма да подкрепим, 6 години се опитваме да покажем, че този модел е изчерпан и трябва да се промени. При втория мандат на ПП - ако те ни поканят на разговор ще участваме, с тях постигнахме добри неща, удовлетворени сме от нещата по отношени на социална политика, отбеляза тя. 

 

В последните дни имаме различия и това е нормално, но ще участваме в разговор с тях, каза председателят на БСП.

Това е вашият бюджет, служебното правителство удължава него, подчерта Румен Радев. Всички сме загрижени за социалната криза, за сагата с дървата. Не приемем и това, че няма да има заплати и пенсии, че служебното шравителство обрича на глад и тъмнина - всички социални политики се запазват, заяви държавният глава. 

 

Днес стана ясно,че ще има коледни добавки, започват и разговори със синдикати за МРЗ, работи се по понятието "енергийна бедност". Правителството завари високи темпове на инфлация и нейното овладяване беше приоритет. Сега имаме забавяне на темпа, похвали правителството си Радев.

 

Казвате, че предлагате удължаване на нашия бюджет, но той вече не е актуален, инфлацията изяде увеличението, заяде се отново Нинова.  И продължи: "Служебният кабинет внесе проект за новите 8 F-16 - ние твърдим, че сега не е моментът за такива харочове. Като не може да се прави дългосрочна политика по доходите, защо ще се прави такава дългосрочна политика по сигурността", изведе парадоксален извод председателката на БСП.

 

Радев припомни, че: 
"По време на вашето правителство дойдоха преговорите за вторите 8 изтребителя от САЩ, тези 30 млн. са заложени в бюджета на отбраната от вашето правителство. Договорите се осъществиха от служебното правителство, защото има срокове. Това е продължение на вашата политика".  

 

Вашето правителство изпрати писма до САЩ, Нидерландия, Франция и Швеция за лизинг на самолети втора ръка. Тази кореспонденция продължава с две държави (Франция и Швеция, бел. ред.). Ако има работеща оферта ще се разгледа в отбраната, в МС и ще стигне до НС, което ще реши дали има възможност да се мине на опция за лизинг. Добре е да има повече информираност и по-рационално говорене на тази тема. Вие бяхте вицепремиер, когато правителството финализира този договор, жегна Нинова Радев.

Още от "Политика"

Няма да има драматична промяна в цената на тока, правителството следи процеса, заяви служебният премиер Димитър Главчев

Нечленуващият в парламентарна група народен представител Радостин Василев призова служебния премиер да сезира ДАНС за изтеклия запис, в който се говори за торби с кеш

Прочетете повече прочетете повече

Росен Желязков: Основната ни цел е доходите на българите да достигнат 80% от европейските

Важно е следващото правителство да съумее да възстанови загубената преди 3 години връзка между централната и местната власт, добави още водачът на листата за Европейски парламент

Прочетете повече прочетете повече

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: В Стара Загора ще инвестираме в образование и иновации

Бившият министър на образованието и науката в третия кабинет на Бойко Борисов подчерта, че в управленската програма е заявена сериозна финансова подкрепа за училища, професионални гимназии и детски градини

Прочетете повече прочетете повече

Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите

Като трета точка в дневния ред се предвижда народните представители да разгледат искането за освобождаване на Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съве

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени